Начало / Свят / Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на библиотека в Зимбабве

Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на библиотека в Зимбабве

Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на градската библиотека в Хараре – столица на Зимбабве, съобщи Би Би Си. Тя включва 3 000 тома. Изпълнителите на завещанието на писателката, която почина през 2013 г., заявиха, че благотворителната организация „Book Aid International“, с която Лесинг работи дълги години, ще помогне с транспортирането на книгите.

В живота си носителката на Нобелова награда за литература работи с много благотворителни организации, подпомагащи каузите на грамотността и четенето в Зимбабве. Бърнард Манйенйени, кмет на Хараре, коментира:

„Изключително трогнати сме, че чрез този великолепен жест Дорис Лесинг показва любовта си към нашия град дори след своята смърт. Можем да се чувстваме специални. Безкрайно сме радостни и благодарни“.

Дорис Лесинг е родена в Керманшах, Иран, през 1919 г., но живее в Зимбабве между 1924 и 1949 г. Тя се връща през 1956 г., но правителството я кара да напусне страната заради критиките към управляващите и техните методи.

Дорис Лесинг е британска писателка, драматург и активистка. Тя е определяна за една от най-значимите литературни фигури на ХХ век. Известни са книгите й „Лятото преди мрака“, „Златната тетрадка“ и др. През 2007 г. става най-възрастната носителка на Нобелова награда за литература – тогава е на 88 години. Лесинг почина на 94-годишна възраст през 2013 г.

Свързани заглавия
Известни писатели, които ни напуснаха през 2013 г.
Дорис Лесинг: Малките неща впечатляват малките умове
Почина Дорис Лесинг

Книги на Дорис Лесинг тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …