Начало / Читатели / „Къща от карти“ от Майкъл Добс (ревю)

„Къща от карти“ от Майкъл Добс (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Отново сме на прага на избори, вечно в състояние на преход, пак зависими от политиците и заслушани в тона на деня, който медиите налагат. Търсейки посока, в последния миг се обръщаме към тихата си съвест, а защо не прочетем книга, появила се точно в момента, когато много въпроси висят без отговор.

„Сиела“ предлага едно събитие за книжния пазар у нас -„Къща от карти”, политически трилър на Майкъл Добс, настоящ член на Консервативната партия в британската Камара на лордовете, бивш съветник на Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Дейвид Камерън.

Сюжетът е интригуващ – Великобритания, края на 80-те. Премиерът Хенри Колингридж е преизбран за втори мандат, партията му – за четвърти. Липсата на мнозинство предрича загуба за кабинета. В епицентъра на водовъртежа Франсис Ъркарт, опитен политик, настървено се бори за премиерския пост. Той е човек който разбърква картите в Уестминстър, роден играч способен да срине всяка власт, да обърне с хастара и най – стабилната система. А когато този хастар е скъпата материя, от която е изтъкан британския елит, играта загрубява… Медиите с техния манипулируем характер са концентрирани в образа на жена – журналистката Мати Сторин. Тя изплува от пяната не като Афродита – дамски персонаж за вкус на действието, а като коректив на свободата на словото, изправен пред избора между личната етика и общественото статукво.

Около книгата има интересна история – първата й публикация е през 1989г., на следващата година Би Би Си прави мини сериал по нея и той веднага става любим на Барак Обама, може би защото във филма действието тече в Щатите. През 2013г. авторът Майкъл Добс редактира отново „Къща от карти”, а режисьорът Дейвид Финчър адаптира романа в суперпродукция с Кевин Спейси в главната роля.

„Къща от карти“  тук

Въпреки динамиката на сюжета, атмосферата на текста е пропита с аристократизъм, стилът е изискан и не без доза черен хумор, какъвто познаваме от най-добрите образци на английската литература. Актуален до болка, защото принципът „разделяй и владей“ се оказва въпрос на мащаб. Независимо дали срива нашата селска къща в края на Европа, или английски замък в сърцето й. Картите отдавна са раздадени, кой как ще ги изиграе е въпрос на внимателен прочит.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

255954076_675551006763952_2153261415072207445_n

Книга прави от нюйоркските гълъби супергерои

Луксозният албум ги превръща в приятел на човека Андрю Гарн е нюйоркчанин по рождение, който …