Начало / България / Историята на прочут индийски готвач излиза на книга и на филм

Историята на прочут индийски готвач излиза на книга и на филм

Поредната кулинарна история – „На един черпак разстояние“, предстои да излезе с почти едновременни премиери на книгата и филма. Романът на Ричард Морей ще се появи по книжарниците благодарение на ИК „Вакон“ до дни, а успоредно с това по кината се очаква да тръгне и едноименната лента.

„На един черпак разстояние“ е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор готвач в тризвездния „Мишлен“. Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета. Ала когато нещастието прогонва шумното семейство на Хасан от Индия в Люмиер, градче, сгушено във френските Алпи, фамилията отваря собствен ресторант в близост до старомодно френско заведение. Семейство Хаджи донася в затънтеното градче подправките и уханията на Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки. Авторът Ричард Морей е създал жив и пленителен разказ за семейството, националността, предразсъдъците и неизбежността на съдбата.

За романа авторката на „Шоколад“ Джоан Харис казва:

„Много харесах тази книга. Пленителна и колоритна, чувствена и емоционална.“ Прочутият готвач и автор на „Поверително от кухнята“ Антъни Бурдейн допълва: „Впечатляващо! Без съмнение това е най-добрият роман за света на кулинарията.“

Към суперлативите се присъединява и продуцентът и носител на Оскар за „Беднякът милионер“ Саймън Бофоа:

„Майсторски написан роман за съперничеството между ресторантите и за отчаяната борба за звездите на „Мишлен“. Ричард Морей повежда ексцентрични герои и неустоими рецепти на невероятно пътешествие. Обонянието, това най-изтънчено сетиво, никога не е било описвано толкова добре. Ароматът на вкусни ястия просто се носи от страниците на книгата. Не четете този роман, ако сте гладни, защото може да го изядете.“

Във филмовата адаптация на романа пък блести звездата на друга лауреатка на най-голямата кино-награда – Хелън Мирън.

Прочетете още

81yBQThn6GL._UF1000,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 ноември – 17 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА   ––––––––––– 1. „Grey Wolf“ от Луиз Пени (нова в класацията) 2. „In Too …