Начало / Свят / Би Би Си ще адаптира класическия роман на Д. Х. Лорънс „Любовникът на лейди Чатърли“

Би Би Си ще адаптира класическия роман на Д. Х. Лорънс „Любовникът на лейди Чатърли“

Би Би Си ще адаптира на малкия екран „Любовникът на лейди Чатърли“ от Д. Х. Лорънс, съобщи „Гардиън“. Режисьор на 90-минутната продукция ще бъде Джед Меркурио. Във филма ще участва Ричард Мадън, който стана известен в последните години с ролята си на Роб Старк в екранизацията на фентъзи епоса на Джордж Р. Р. Мартин, „Песен за огън и лед“.

Ще участват още Холидей Грейнджър, позната от сериала „Борджиите“, както и Джеймс Нортън. Телевизионният филм ще бъде излъчен догодина. „Холивуд“ също ще направи филм по книгата на Лорънс. Това стана ясно през януари. Проектът ще бъде реализиран от студиото „Sony Columbia Pictures“.

„Любовникът на лейди Чатърли“ разказва за връзката между млада омъжена жена от аристокрацията и пазача на дивеч на нейния съпруг. За първи път творбата е отпечатана в Италия през 1928 г. Тогава тя е критикувана остро заради сексуално съдържание и директния изказ на автора. Нова вълна от критики залива романа при преиздаването му през 1960 г. в Обединеното кралство. Въпреки това сега романът е смятан за класика в романтичния и еротичен жанр.

Д. Х. Лорънс е британски писател, поет, есеист и художник. Той е известен най-вече с книгата си „Любовникът на лейди Чатърли”. Заради описанията на сексуални сцени, творбата е забранена в Обединеното кралство до 1960 г. Тогава се води съдебен процес, който издателство „Penguin” печели и успява да издаде нецензурирана версия на творбата. Лорънс умира от туберкулоза през 1930 г.

Свързани заглавия
„Холивуд“ ще адаптира „Любовникът на лейди Чатърли“ от Д. Х. Лорънс
Нов ръкопис на Д. Х. Лорънс отхвърля обвиненията, че е сексист

Книги от Д. Х. Лорънс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …