Начало / Свят / Забраната британските затворниците да не получават книги отвън остава

Забраната британските затворниците да не получават книги отвън остава

Британското министерство на правосъдието категорично отказва да промени правилото затворниците в Англия и Уелс да не получават книги, изпратени им от техни близки или приятели, съобщи mediabistro.com. Законът влезе в сила от ноември 2013 г. Той не позволява на затворниците да получават нищо отвън, освен ако случаят им не е по-специален, като например определено заболяване. Сред забранените вещи освен книги са картички, списания, дрехи.

Аргументът на министерството, по чиято идея беше променен законът, е че затворниците имат достъп до книгите в затворническите библиотеки, а освен това могат и да печелят правото да купуват четива, като участват в определени програми за натрупване на средства.

Джеръми Райт, министър на затворническата система в Обединеното кралство, коментира:

„Твърденията, че забраняваме книгите в затворите, са пълни глупости. Затворниците имат право да държат до 12 книги в килията си, имат достъп и да затворническите библиотеки. В програмите за реабилитиране и печелене на привилегии те могат да натрупват средства, с които да си купуват различни неща, включително книги“.

Приемането на този закон беше остро критикувано от писателите във Великобритания. Сред протестиращите автори бяха Филип Пулман, Марк Хадън, Антъни Хоровиц, Ема Донахю, Сузан Хил и др. Те нарекоха решението „варварско“ и наблегнаха на факта, че четенето е много важно за реабилитирането на един затворник.

Свързани заглавия
Британските писатели продължават борбата срещу закона, забраняващ затворниците да получават книги

Закон, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели
Писателите затворници

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …