Начало / Свят / И писатели се включиха в Предизвикателство с ледена кофа

И писатели се включиха в Предизвикателство с ледена кофа

Предизвикателството с ледена кофа не подмина и писателската гилдия. От няколко дни световни звезди във всички области се поливат обилно с кофи лед. Стивън Кинг пръв от писателите пое щафетата, като предизвика Джон Гришам. Майсторът на хоръра уточни, че го прави в памет на своя приятел Роки Ууд, който страда от болестта ALS.

Писателката Сандра Браун също пое инициативата и се заля със студена вода. Тя обяви, че се включва в благотворителната акция в памет на брат си Марк Шмит, който починал от ALS на 39-годишна възраст. Браун номинира колегите си Харлан Коубан, Бренда Новак, Кати Райкс и Карин Слоутър.

Авторът на фентъзи романи Брандън Сандерсън също се включи, но обяви, че ще дари пари за лечението на друга болест – Алцхаймер, в знак на уважение към болния си колега Тери Пратчет.

Инициативата е на баскетболиста Пит Фрейтс, който публично се заля с кофа студена вода и предизвика всеки, който не последва примера му, да дари пари за фондацията ALS (ALSa.org), която се занимава с набиране на средства за страдащите от амиотрофична латерална склероза (бел. ред. самият Фрейтс бе диагностициран с тази болест през 2012 г.).

Досега редица знаменитости, сред които певецът Джъстин Тимбърлейк, музиканите от „Дъ Руутс“ (The Roots), Оne Direction, Foo Fighters, Дженифър Лопез, телевизионната легенда Марта Стюарт и създателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг, Бил Гейтс направиха същото – заляха се с вода, но все пак не пропуснаха да дарят за кампанията. Българските спортисти Стилян Петров и Григор Димитров също се заляха с ледена вода.

Причината за избора на кофа лед е, че студът за момент парализира тялото и с това се постига идея за това, което страдащите от болестта преживяват през живота си. За няколко седмици фондацията, която подпомага хора с болестта, събра над 23 милиона долара.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …