Начало / Критика / Патрик Нес: Книгите са карти за откриване на идеи

Патрик Нес: Книгите са карти за откриване на идеи

Писателят Патрик Нес дискутира детската и юношеската литература на провеждащия се този месец Международен литературен фестивал в Единбург, съобщи thebookseller.com. Събитието се провежда през последните 3 седмици от август всяка година. Нес изнесе лекция на тема „Защо пишем за деца“.

Ето какво каза авторът на „Часът на чудовището“:

„Водещи в младежката литература трябва да бъдат съпричастността и любовта. Писателите не бива да пишат сатирични или политически романи. Ако пишеш с намерението да дадеш на децата урок, ще напишеш именно урок, а не история… Омръзнало ми е от вечните дискусии, свързани с книгите за деца. Отговорите са ясни. Отговорът на това дали детските книги са прекалено мрачни определено е „не“. Също така не смятам, че възрастните трябва да се срамуват, ако четат юношеска литература. Книгите са карти, които ни помагат да откриваме нови идеи. Целта им не е да предизвикват безсмислени дискусии.

Аз пиша книги за тийнейджъра който бях, за тийнейджъра, който още съм. Младите хора не са отделен вид. Те са като нас. Ние сме като тях. Те се нуждаят от добри книги по същия начин, по който и ние. Разликата между тийнеджърските книги и тези за възрастни е, че първите са за откриване на собствените ограничения, докато вторите показват как да живеем, като се съобразяваме с тези ограничения“.

Патрик Нес е британски писател, роден в САЩ през 1971 г. Има двойно гражданство. Той е един от най-награждаваните млади писатели. Два пъти е получавал медал „Карнеги”, носител е и на други награди. На български са преведени трилогиите му „Живият хаос” и „Чудовищата на войната”, както и бестселъра „Часът на чудовището”.

Свързани заглавия
Новият роман на Патрик Нес ще излезе през август 2015 г.

Романът „Часът на чудовището“ от Патрик Нес ще бъде филмиран

Патрик Нес: Ако тийнейджърите мислят за смъртта и насилието, моя работа е да пиша за това

Патрик Нес, автор на „Часът на чудовището“: Помогнах на една прекрасна идея да продължи да живее

„Часът на чудовището” от Патрик Нес (анотация)

Книги от Патрик Нес тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …