Начало / България / Литературният конкурс „Петър Ковачев“ вече с раздел „Журналистика“

Литературният конкурс „Петър Ковачев“ вече с раздел „Журналистика“

 В петото издание на националния литературен конкурс „Петър Ковачев“, посветен на писателя, драматург и поет, свързал жизнената и творческата си съдба с Плевен, наред с досегашния раздел „Литература“ е включен вече и раздел „Журналистика“, съобщи „Дарик“. Конкурсът е посветен на големия плевенски писател и журналист Петър Ковачев и се провежда всяка година през декември. Крайният срок за участие е 30 септември.

Желаещите могат да участват с един текст – публицистика, есе или отзив за книга, спектакъл, концерт, изложба. Наградата в раздел „Журналистика“ е диплом и 300 лева, конкурсът е анонимен и е само за местни автори.

Текстовете се изпращат в четири екземпляра на адрес:

5800 Плевен – пл.“Възраждане“ № 4 Център за административно обслужване на граждани/ЦАОГ/ – Община Плевен, отдел „Образование и култура“.

Името, адресът, телефонният номер и имейлът на участника се запечатват в малък ненадписан плик, а текстовете и пликът с личните данни на автора се изпращат в голям плик.

Авторите на избраните творби ще бъдат информирани до 30 ноември, а церемонията по награждаването е в края на декември 2014 г.

Националният конкурс „Петър Ковачев“ се организира ежегодно под патронажа на кмета на Плевен.

Петър Ковачев е роден през 1941 г. в село Реселец, Плевенско. Завършва висше образование в СУ “Климент Охридски”. Първия си разказ печата като ученик в списание “Родна реч” през 1957 г. По-късно публикува във вестник “Студентска трибуна”, “Софийски университет”, “Литературен фронт”, сп. “Септември”, “Пламък”, “Мизия” и др. Работи като журналист във в. “Септемврийска победа”, Плевен (1966-1967), нещатен кореспондент на в. “Литературен фронт” и като драматург на Кукления театър в града (1972-1981). Автор на разкази, очерци, литературнокритически етюди, рецензии, творчески портрети, стихове, на куклените пиеси “Маминото детенце” и “Законът на джунглата”, както и на драмата “Стая №304”.  Умира на 25 декември 1981 г. Посмъртно са публикувани книгите му“Отива си денят” и „Съобщавам, че съм жив”.

Фото: literaturensviat.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …