Начало / Читатели / „Колелото на лъжите“ от Джулиет Макур (ревю)

„Колелото на лъжите“ от Джулиет Макур (ревю)

Флорика ВЕЛЕВА

Когато през  1999г. Ланс Армстронг пресича финала на  Тур дьо Франс и печели първата от седем поредни титли, невярващ и зашеметен от случващото се произнася думите: „Направо съм в  шок , направо съм в шок, направо съм в шок.” „Направо съм в шок” беше първата мисъл, с която затворих „Колелото на лъжите” на Джулиет Макур. И не толкова заради откритието, че колоезденето и неговият месия са покварени от порока на допинга. Много повече заради усещането, че в тази книга педалите на велосипеда въртят страховито колелото на самия живот, на вечната сага за доброто и злото, за алчността и арогантността, за страданието и разкаянието, за изборите, които пишат съдбата ни. И Ланс е само един от героите й.
Всичко започва и завършва в Остин, Тексас. Обикновено момче с трудно детство става елитен колоездач. На 25 чува смъртоносната диагноза рак, преживява операция, преминава през огнения ад на химиотерапията и възкръсва. Прероден като митологичния Феникс, само 2 години след откриването на болестта, се завръща в спорта и постига немислимото. Печели най-великото колоездачно състезание Тур дьо Франс във всичките му издания от 1999 до 2005 г. – прецедент в историята на този спорт.
Светът полудява по легендата Ланс. В нея има нещо свръхестествено и нечовешко – този, който побеждава смъртта може да победи всичко останало. Колоезденето придобива невиждана популярност, а в САЩ и статут на  национален спорт. Армстронг е неговата икона. И не само на колоезденето. Неговата първа автобиографична книга „Пътуване обратно към живота“ се превръща в библия на милиони онкоболни хора и техните близки. Жълтата гривничка на основаната от Армстронг фондация Livestrong (Сила за живот) се носи навсякъде по света и се превръща в символ на борбата с коварната болест. Харизматичен в спорта и извън него Ланс е обект на възхищение, обожание, подражание.
Не всички обаче вярват безрезервно в чудото. Първите пробойни в мита за героя и съмнението, че феноменалните му победи не са плод само на  физическото му и духовно прераждане, се появяват още през 1999 г.  През 2001 г. легендата на американското колоездене Грег Лемонд казва пророческите думи: „Ако Ланс е чист, това ще е най-величавото завръщане на някого в спорта. А ако не е, ще е най-голямата измама.” Разбира се Армстронг не е нито е изобретател на допинга в колоезденето, нито негова самотна жертва. Забранени кръвопреливания, употреба на ЕПО, тестостерон, стероиди, хормон на растежа движат елитните колоездачи по острието на бръснача, на ръба „между смъртта и победата”. През всичките години на своето величие обаче той се кълне в своята чистота и преследва безмилостно всеки, който прояви съмнение в нея. Нещо повече, сам покварен от допинга, като неизбежност и  „необходимо зло” за постигане на победата, той склонява и дори насилва съотборниците си към същото. Всеки, който проявява слабост или направо отказва да се подчини, е изхвърлян от „братството”. Манипулациите, на които се подлагат членовете му са достойни за „филм на ужасите”. Тези, които не издържат на психологическия и емоционален натиск и проговарят през годините са обявявани от пропагандата машина на Армстронг за неудачници, комплексари, алкохолици и психопати. Все пак признанията им не остават незабелязани от Американската антидопингова агенция, чиято борба за истината наподобява  сюжет на роман на Гришъм. Разследването и натискът на общественото мнение принуждават смятащия се за недосегаем идол да изповяда публично греховете си.
„Ако бях достатъчно вярваща, бих казала, че Ланс Армстронг е даден на света за да бъде живото въплъщение на падналия ангел. Не можеш да контролираш всичко в живота си, защото това е работа на Господ”,  обръща се към него съпругата на негов съотборник, с която стават непримирими врагове.
„Глупости. Аз управлявам съдбата си”-отговаря и той и „управлява” оплитайки се в тайни, лъжи и страдание, в които, разбира се, не е сам. В „колелото на лъжите” се  вливат съдбите на много хора, които през годините са близо до него – близки, приятели, лекари, съотборници и противници. Техните потресаващи лични изповеди и свидетелски показания превръщат книгата на Макур в документален трилър, изпълнен с обрати и напрежение до самия край.
Макар и подчертано демонизиран, образът на Армстронг запазва статута си на изключителен спортист и човек, който е роден да бъде победител. Най-големите виновници за бруталността и уродливостта на големия спорт остават в сенките зад гладиаторската арена. Федерации, могъщи корпорации  и спонсори изискват от елитните спортисти предела на човешките възможности, прикриват мръсната истина за постиженията им и печелят милиони от „колелото на лъжите”, което сами въртят на пълни обороти. Днес водят съдебни дела срещу бившия си герой, от когото били измамени и подведени. Разпродават дома и трофеите му като индулгенция за собственото си спасение.
Разбира се, това не оправдава философията на спортисти като Армстронг, че без допинг не може да има спорт, че той е неизбежен, а борбата с него безсмислена. По собствените му изявления хора, които не са наясно с  това са в най-общи линии „педеруги-слабаци” или просто „ебати тъпаците”. В този смисъл книгата на Джулиет Макур се превръща в допинг тест за нейните читатели и милионите фенове на спорта. Защото без тях спортът просто не би съществувал и хора като Ланс биха карали колелета само из хълмовете на предградията, в които са родени. Изборът между доброто и злото е вечен и личен, както за спортиста, така и за фена. Изборът между „убийците-победители” и  „ебати тъпаците”. „Колелото на лъжите” ни казва, че всеки избира сам.

„Колелото на лъжите“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …