На фокус
Начало / Свят / Заниманията с музика подобряват качеството на четене сред подрастващите

Заниманията с музика подобряват качеството на четене сред подрастващите

Вземането на уроци по пеене и свирене на определен музикален инструмент подобрява качеството на четенето сред подрастващите. До този извод стигат учени от Американската психологическа асоциация след едногодишни изследвания. Новината е разпространена от агенция БГНЕС, която се позовава на Би Би Си.

Д-р Нина Краус от Северозападния университет е изследвала децата в гимназиите в различни райони на Чикаго и Лос Анджелис. Резултатите от предишно нейно проучване показват, че уроците по музика подобряват концентрацията, паметта и вниманието на децата в класната стая като подобряват нервните им функции. Голяма част от изследването е съсредоточена върху влиянието на уроците по музика върху деца от семейства със сравнително добри финансови възможности.

Груповите уроци по музика по 5-6 часа седмично предотвратяват влошаването на способностите за четене, което може да се очаква в по-бедните райони. Група ученици в тийнейджърска възраст от беден район на Чикаго са свирили като група или са участвали в хор всеки ден в училище като част от музикален проект. Учените са записали техните мозъчни вълни, за да направят оценка на това как децата реагират на речеви сигнали. След 2 години на музикално обучение резултатите показват, че музикалната група по-бързо и по-точно различава един звук от друг, особено когато има фонов шум. Групата ученици, която не се е занимавала с музикални дейности не показва подобни умения.

„Изследването показва, че има разлики в мозъка на децата, отглеждани в бедните райони. Това се отразява на тяхната способност да научават нови неща. По-заможните ученици се справят по-добре в училище в сравнение с децата от семейства с по-ниски доходи. Музикалното обучение може да промени нервната система, за да подобри способността за научаване“, казва д-р Краус.

В началото на изследването всички деца са имали почти еднакви резултати на теста за интелигентност и са четели еднакво добре.
Според д-р Краус музиката кара мозъка да подобри връзките между звуците и значенията, също когато децата се учат да говорят.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …