Начало / Свят / Как и къде четат известните и богатите? (ІІ част)

Как и къде четат известните и богатите? (ІІ част)

Един от най-посещаваните световни сайтове за книги  bookriot.com направи изненадващо проучване – как и къде в домовете си четат богатите и известните. Lira.bg  откри още богати и красиви частни библиотеки.

Ето ги и тях:

Едно може да се признае на една от най-антипатичните личности в световната история – Адолф Хитлер,  бил много любознателен и четящ човек. Доказателсто за това е кабинетът-читалня, който е имал в планинската си вила в Бергхоф. Повече от половината книги във внушителното помещение са били на историческа тематика, като имало и много заглавия за рисуване, архитектура и музика. В къщата имало и по-малка стая, която Фюрерът използвал само за четене. Общо в трите си резиденции Хитлер разполагал с внушителното количество от над 16 000 заглавия. Негови съвременници и архивите потвърждават, че книгите са били ползвани редовно, а Фюрерът не пропускал вечер, в която да не чете. Наскоро на американския пазар излезе и задълбочено изследване от Тимъти Рейбак – „Hitler’s Private Library“, в което авторът изследва книгите, които Хитлер е четял и възможното им влияние върху идеологията му.

––––––––––––––––––––-

Със сигурност в библиотеката на Агата Кристи няма да намерите труп, около какъвто се вътри сюжета в една от класиките й „Труп в библиотеката“. Самата Кралица на криминалния роман обаче освен, че е била доста плодотворна в писането, от дете е и запален читател. Това пролича преди няколко годиини, когато вилата й в грегориански стил в Девън, Англия, бе отворена за посетители. Писателката е ползвала къщата предимно за почиква в периода 1938 – 1959 г.

––––––––––––––––––––-

Германският композитор Йоханес Брамс се оказва прочут не само с музиката си. Още от дете той харчел джобните си за членска карта в местната библиотека. След това в по-зряла възраст честичко обирал библиотеките на своите учители, твърди изследователят на живота на музиканта Карл Гейрингер в книгата си „Брамс като читател и колекционер“. Интересен е фактът, че Брамс има и научна степен по философия.

––––––––––––––––––––-

„Човек, който не чете добри книги, с нищо не е по-добър от човек, който не може да чете“, казва Марк Tвен. Библиотеката в имението му с 19 стаи във викториански-готически стил доказва, че и той самият е далеч от ненавиждната му категория на алитератите.

––––––––––––––––––––-

Знаменитият джазмен Коул Портър е един от любимите музиканти на писателя Харуки Мураками. Той се оказва и един сред най-четящите виртуози. А за предпочитанията му за хубаво четиво, и особено поезия, слушателите му могат да се досетят както от текстовете на песните му, така и от голямата му библиотека.

––––––––––––––––––––-

Телевизионната звезда и актриса Елен Дедженерис напоследък се появява по-често при дарителски акции на книги отколкото като водеща на церемониите за връчване на филмовите награди Оскар. Водещата на култовото предаване “After Ellen“ наскоро захрани училищна библиотека в Детройт, а в знак на благодарност читалнята вече носи нейното име. Друго американско училище пък получи чек за $25 000 от нея, отново за книги. Цялото това раздаване обаче очевидно не се отразява на богатството на личната й библиотека.

––––––––––––––––––––-

И естествено, няма как да подминем друга телевизионна звезда в САЩ – Опра Уинфри, която направи четенето модерно. „Читателският клуб от шоуто й вече отдавна се превърна в еталон за меродавност, когато става дума за книги.

Свързани заглавия:

Как и къде четат богатите и известните (І част)

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …