Начало / Свят / ВВС отказа да прекрати договор на Джереми Кларксън въпреки расистки скандал

ВВС отказа да прекрати договор на Джереми Кларксън въпреки расистки скандал

Звездата на британския телевизионен екран Джереми Кларксън се забърка в расистки скандал. Журналистът, чиято книга „Светът според Кларксън“ наскоро излезе и на българския благодарение на ИК „Вакон“, бе обвинен в расизъм, след като в прочутото си шоу „Топ гиър“ описа един азиатец като „жълтур“. Журналистът се оправда, че е използвал жаргонната дума в знак на протест срещу цензурата и политическата коректност и публично отрече, че има расови предразсъдъци. Той бе защитен и от шефовете си в ВВС, които въпреки скандала обявиха, че няма да прекратят договора със звездата си, който, според запознати, е за сумата от 12 милиона лири.

Кларксън е британски телевизионен водещ и писател, автомобилен специалист. Пише статии за седмичниците „Сънди таймс“ и „Дъ Сън“, но е предимно известен с участието си в предаването „Топ гиър“ по Би Би Си 2. Известен е с прямотата и своеволието си. Въпреки склонността му  да кара с висока скорост и влечението му към бързите коли, шофьорската книжка на Кларксън е изненадващо чиста. Освен в телевизията Кларскън се появява и в британското издание на филма на Дисни Пиксар „Колите”, където озвучава героя Харв, агент на Маккуин Светкавицата.

„Светът според Кларксън“ е описвана като „забавна и остроумна енциклопедия на съвременния живот“. Разказите на Кларксън са винаги колоритни, поръсени с голяма доза хумор и леко пиперлив език. Верен на здравия разум, който толкова рядко се среща в наши дни, авторът критикува нелепите, смешните, абсурдните и откровено глупавите идеи, хора и институции, с които всички се сблъскваме, и същевременно приветства всичко оригинално, умно и находчиво.

В сборника си с есета провъзкласеният на Острова за Царят на недоволството, открива, че: Когато обикаляш света със самолет, никоя класа не е първа; Страхът от затлъстяване може сериозно да навреди на вашето здраве; Руснаците изглеждат зле по бански (не говорим за рускините), а британците още повече; Осите са най-висшата форма на живот и още, и още умозаключения.

„Светът според Кларксън“ тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …