Начало / Свят / „Гугъл“ и музеят „Ясна поляна“ организират маратонско четене на „Ана Каренина“

„Гугъл“ и музеят „Ясна поляна“ организират маратонско четене на „Ана Каренина“

„Гугъл“ и музеят на руския класик Лев Толстой „Ясна поляна“ ще организират маратонско четене на „Ана Каренина“, съобщи руската информационна агенция „РИА Новости“. Инициативата е наречена „Karenina. Live Edition“. На 3 и 4 октомври тази година на живо онлайн в „YouTube“ ще се излъчи как учени, актьори, музиканти, журналисти, блогъри и наследници на писателя четат книгата на глас. В инициативата ще се включат около 700 доброволци, които ще бъдат базирани на площади в Париж, Лос Анджелис, Москва и Новосибиркс. Четенето ще продължи 30 часа.

Идеята е да се съчетае творчеството на Толстой с новите технологии. Тя е дело на Владимир Толстой, праправнук на автора и президентски съветник. Фьокла Толстая – праправнучка на писателя, коментира:

„Има фотографии, на които цялата фамилия Толстой, заедно със самия Лев, четат книги на глас. През XXI век искаме отново да се насладим на подобни четения – да се възхитим на прекрасната проза и вълнуващите персонажи. Днес вече няма значение дали слушателят и този, който чете, са на хиляди километри един от друг. Интернет ни дава нови възможности“.

Наследниците на Лев Толстой правят всичко възможно да пренесат наследството му в модерната епоха. Миналата година цялото му творчество, както и много биографични материали, бяха дигитализирани и са достъпни на Tolstoy.ru. Текстовете са сканирани и проверени от над 3000 участници от 39 страни.

„Ана Каренина“ излиза в самостоятелно издание през 1878 г. Романът е считан за един от най-значимите в световната литература изобщо. Той изследва последствията и същността на най-висшата човешка ценност – любовта,  чрез разказ за нещастната съдба на Ана Каренина. Творбата е адаптирана многократно на големия екран.

„Ана Каренина“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …