Начало / Читатели / Ашкай Савай от в.“Economic Times“: „Кръстникът“ все още блести на културния ни небосклон“

Ашкай Савай от в.“Economic Times“: „Кръстникът“ все още блести на културния ни небосклон“

Ашкай Савай, в. „Economic Times“

42 години след излизането си „Кръстникът“ остава в нашия радар. Светът се е променил драматично от 1972 година. Но „Кръстникът“ все още блести на културния ни небосклон, неизменна звезда, която дори след четири деситилетия по-късно продължава да вълнува, изкушава и дори възпитава.

„Кръстникът“ е нашата „И Дзин“ („Книга на промените“)“, казва героят на Том Хенкс в „Имате поща“. И е прав.

Последната причина отново да се обърнем към „Кръстникът“ е излизането на новата биогравия на човекът, изиграл централната роля в едноименния филм – Марлон Брандо. Всъщност актоьрът е оставил твърде малко запомнящи се роли след участието си във филма Франсис Форд Копола. Голяма част от неговата аура идва тъкмо от този филм, в който той играе Дон вито Корлеоне, големият като мечка лидер на мафията, който пада убит не от куршумите на враговете, а докато се замеря с домати с внука си.

Наскоро Кийра Найтли също се изказа възторжено за филмите по „Кръстника“ и особено за участието на Ал Пачино в ролята на сина на Дн Вито – Майкъл.

Аз обаче наскоро препрочетох книгата на Марио Пузо и чак тогава изпитах отново желание да гледам филма. Беше като нирвана за мъже. От тогава „Кръстникът“ стана моя мания. Сега притежавам филмови записи и издания на книгите, тежащи колкото самия Дон Корлеоне.

Брандо и Пачино са двамата основни герои в лентите, но както винаги, най-голямо впечатление правят тези, които играят епизодично роли. Не мога да си представя филна без сцената с отрязаната конска глава, например. Така с електрически заряд всеки път отново и отново очаквам изявите на актьорит като Алекс Роко (играещ Мо Грийн), Ал Летиери (Турчина), Ричард Кастелано (Клеменца) и Симонета Стефанели (Аполония).

С годините разказите за това, как е бил сниман филма, както и биографиите на актьорите стават все по-познати за публиката. Невероятно е, че този филм почти не е докоснат в студио. Благодарение на Брандо (който продуцентите не желаели в ролята заради непредвидимия му характер) и режисьора Франсис Форд Копола, тази история ще пребъде!

„Кръстникът“ тук

The Godfather. DVD Collection тук

 

„The Godfather family album“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …