Начало / Читатели / Ашкай Савай от в.“Economic Times“: „Кръстникът“ все още блести на културния ни небосклон“

Ашкай Савай от в.“Economic Times“: „Кръстникът“ все още блести на културния ни небосклон“

Ашкай Савай, в. „Economic Times“

42 години след излизането си „Кръстникът“ остава в нашия радар. Светът се е променил драматично от 1972 година. Но „Кръстникът“ все още блести на културния ни небосклон, неизменна звезда, която дори след четири деситилетия по-късно продължава да вълнува, изкушава и дори възпитава.

„Кръстникът“ е нашата „И Дзин“ („Книга на промените“)“, казва героят на Том Хенкс в „Имате поща“. И е прав.

Последната причина отново да се обърнем към „Кръстникът“ е излизането на новата биогравия на човекът, изиграл централната роля в едноименния филм – Марлон Брандо. Всъщност актоьрът е оставил твърде малко запомнящи се роли след участието си във филма Франсис Форд Копола. Голяма част от неговата аура идва тъкмо от този филм, в който той играе Дон вито Корлеоне, големият като мечка лидер на мафията, който пада убит не от куршумите на враговете, а докато се замеря с домати с внука си.

Наскоро Кийра Найтли също се изказа възторжено за филмите по „Кръстника“ и особено за участието на Ал Пачино в ролята на сина на Дн Вито – Майкъл.

Аз обаче наскоро препрочетох книгата на Марио Пузо и чак тогава изпитах отново желание да гледам филма. Беше като нирвана за мъже. От тогава „Кръстникът“ стана моя мания. Сега притежавам филмови записи и издания на книгите, тежащи колкото самия Дон Корлеоне.

Брандо и Пачино са двамата основни герои в лентите, но както винаги, най-голямо впечатление правят тези, които играят епизодично роли. Не мога да си представя филна без сцената с отрязаната конска глава, например. Така с електрически заряд всеки път отново и отново очаквам изявите на актьорит като Алекс Роко (играещ Мо Грийн), Ал Летиери (Турчина), Ричард Кастелано (Клеменца) и Симонета Стефанели (Аполония).

С годините разказите за това, как е бил сниман филма, както и биографиите на актьорите стават все по-познати за публиката. Невероятно е, че този филм почти не е докоснат в студио. Благодарение на Брандо (който продуцентите не желаели в ролята заради непредвидимия му характер) и режисьора Франсис Форд Копола, тази история ще пребъде!

„Кръстникът“ тук

The Godfather. DVD Collection тук

 

„The Godfather family album“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …