Начало / Свят / Неограниченият абонамент на „Амазон“ може да удари и библиотеките

Неограниченият абонамент на „Амазон“ може да удари и библиотеките

Срив в библиотечната система в цял свят се очаква заради пускането на проекта на „Амазон“ за неограничен достъп до 650 000 заглавия срещу $9,99 на месец. Това обяви сайтът Publishers Weekly. Издателите вече реагираха на заплахата и започнаха доста масово захранване на американските библиотеки с всичките си заглавия.

Това обаче се случва само в Америка, обявиха анализатори. Местните библиотеки вече започнаха  да се напасват и към новите модерни технологии и също дават под наем книги в електронен вариант. „Това обаче е предпоставка за напрежение между продавачите на електронни книги и тези, които го правят от гледна точка на социалния интерес, още повече, когато става дума за едни и същи заглавия“, се казва още в анализа на най-авторитетния сайт на издателите.

Все пак библиотекарите са оптимисти за бъдещето на своите институции. „Смятам, че става дума повече за сблъсък на технологично ниво. Това решения на „Амазон“ няма да ни развали къщичката. Библиотеките имат силна и лоялна клиентела“, каза служителката в библиотеката на колежа Густавус Адолфус Барбара Фистер.

Свързани заглавия:

„Амазон“ пуска 600 000 заглавия срещу $9,99 на месец

„Author Earnings“: Движението на независимите издатели и писатели вече е фактор в бизнеса с книги

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …