Начало / Свят / Ханс Кристиан Андерсен никога не преодолял първата си любов

Ханс Кристиан Андерсен никога не преодолял първата си любов

Новооткрито писмо на Ханс Кристиан Андерсен разкрива, че той никога не преодолява първата си любов, съобщи huffingtonpost.com. Емоционалното писмо е писано през 1832 г., когато знаменитият автор е едва на 27 г. То е изпратено на Кристиан Войт, брат на Риборг Войт – жената, която писателят не спира да обича дори след като тя се омъжва за друг.

В него Андерсен признава, че голяма част от неговите поеми са вдъхновени от чувствата му към Риборг. Той носи писмо от нея в малка чантичка около врати си до своята смърт през 1875 г. Оказва се, че чувствата му не са били несподелени – когато Риборг Войт умира, поеми на Андерсен, негова снимка и букет са открити в скрито отделение на нейно чекмедже.

Авторът на „Малката русалка“ и „Грозното патенце“ моли Кристиан Войт да изгори писмото, след като го прочете. Кристиан обаче не го прави. То беше открито в принадлежностите на неговия правнук след смъртта му. То е дарено на Музея на Ханс Кристиан Андерсен в Одензе, където вече има обширна кореспонденция между писателя и неговата неосъществена любов.

Ханс Кристиан Андерсен е датски писател и поет, роден през 1805 г. в Одензе. Най-известен е със своите приказки, сред които „Малката русалка”, „Малката кибритопродавачка”, „Снежната царица”, „Грозното патенце”, „Палечка” и „Храбрият оловен войник”. Неговото творчество е преведено на 125 езика, включително български. Умира през 1875 г.

Свързани заглавия
Нова биография представя нестандартен поглед върху творчеството на Ханс Кристиан Андерсен
Ханс Кристиан Андерсен: Наслади се на живота. Достатъчно време ще си мъртъв

Приказките на Андерсен тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …