Начало / Свят / „Задругата на пръстена“ навърши 60

„Задругата на пръстена“ навърши 60

„Задругата на пръстена“, първата част от класическата фентъзи трилогия на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“, навърши 60 години, съобщи ibtimes.co.uk. Книгата е публикувана за първи път от издателството „George Allen & Unwin“ на 29 юли 1954 г. Авторът възнамерявал да публикува наведнъж своя шедьовър, но издателите решават да разделят историята на 3 части. В края на същата година излиза „Двете кули“, а следващата – „Завръщането на краля“.

Легендата за Средната земя се превръща във феномен сред феновете на фентъзи жанра. Въпреки това историята е филмирана много години след нейното излизане – чак в началото на XXI век от режисьора Питър Джаксън. Филмите излизат през 2001, 2002 и 2003 г.

С годините влиянието на творбата на Толкин не намалява. Тази година, на 5 декември, в Арена Армеец над 250 музиканти и хористи ще изпълнят музикалните произведения, озвучили филма на Джаксън именно по „Задругата на пръстена“.

Ето и няколко цитата от класиката на Дж. Р. Р. Толкин:

„Хобитите имат този обичай — да раздават подаръци на рождените си дни“.

„Не познавам и половината от вас дори наполовина от това, което би трябвало; дори и половината не обичам с половината от обичта, която заслужават“.

„Той е далеч по-могъщ, отколкото смеех да мисля в началото, толкова могъщ, че в края на краищата напълно ще сломи всеки смъртен, който го притежава. Ще го зароби“.

„Единствен Пръстен ги владее, единствен той ще ги открие, единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие“.

„Но казано е: не се бъркай в работите на вълшебниците, защото са лукави и гневливи“.

„Преките пътища най-много бавят“.

„Вие говорите за опасност, без да я разбирате. Това не е нито търсене на съкровище, нито пътуване дотам и обратно. Аз бягам от смъртна заплаха и отивам към смъртна заплаха“.

„Можеш да ни се довериш, ако трябва да те следваме през огън и вода, на живот и смърт. Можеш да ни се довериш, ако трябва да пазим всяка твоя тайна… и да я опазим по-добре от теб. Но не можеш да ни се довериш, ако трябва да те изоставим в беда и безропотно да си отидем“.

„Аз съм Арагорн, син на Араторн, и ако с живота или смъртта си мога да ви спася, ще го сторя“.

„Аз не предсказвам, защото днес всяко предсказание е напразно — от едната ни страна тегне мрак, от другата е надеждата. Но ако надеждата не загине, тогава ти казвам, Гимли, сине на Глоин, че злато ще се лее в ръцете ти, ала не ще има власт върху теб“.

Книгите на Дж. Р. Р. Толкин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

382972855_7711095375606373_53993677063837781_n

Хартиената книга остава по-дълго в главите ни

Четем я по-внимателно и с повече удоволствие Сравненията между електронни и класически книги от хартия …