Начало / Свят / Ще се снима филм по мемоари на бивш член на „Ал Кайда“

Ще се снима филм по мемоари на бивш член на „Ал Кайда“

Мемоарите на бившия член на „Ал Кайда“ Мортен Сторм ще бъдат заснети на кинофилм, съобщи „Гардиън“. Книгата „Agent Storm: My Life Inside al-Qaeda“ излезе този месец. Сторм разказва за времето, прекарано в терористичната организация, от която впоследствие се отказва и става двоен агент, като работи за ЦРУ, МИ5 и датското разузнаване. Правата за екранизацията са взети от компанията „Sony“, а най-вероятно режисьор ще бъде Пол Грийнграс.

Мортен Сторм е объркан в тийнейджърските си години. Той тръгва по лош път и става дребен престъпник. Книга за пророка Мохамед го мотивира да приеме исляма.Той се мести в Близкия изток, където е радикализиран. Сторм посещава военно училище, кръщава сина си Осама и се сближава с един от лидерите на „Ал Кайда“, Ануар ал Аулаки. След 10 години в терористичната организация той губи вяра в каузата й и в търсене на изкупление става двоен агент, като дава информация на ЦРУ, МИ5 и датското разузнаване. Твърди, че е изиграл важна роля за ликвидирането на Аулаки. ЦРУ отричат и не му платиха обявената награда от 5 милиона долара.

На Пол Грийнграс не са му чужди нито филмите на военна тематика, нито тези по истински случаи. Той е режисирал продукции като „Превъзходството на Борн“, „Ултиматомът на Борн“, „Полет 93“ и „Зелена зона“. Последният му хит беше признатата от критици и фенове лента „Капитан Филипс“.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …