На фокус
Начало / Свят / Поредицата „The Famous Five“ на Инид Блайтън ще бъде филмирана

Поредицата „The Famous Five“ на Инид Блайтън ще бъде филмирана

Поредицата на Инид Блайтън, „The Famous Five“, ще бъде адаптирана на големия екран, съобщи „Гардиън“. Правата за филмирането на серията от 21 книги бяха взети от студиото „Working Title“. Историите на Блайтън за контрабандисти, крадци и зли учени забавляват децата вече повече от 70 години. Сега предстои да бъде направена поредица филми, които да покажат приключенията на героите Джулиан, Дик, Ан, Джордж и кучето Тим.

Тони Самърфийлд, ръководител на „Обществото на Инид Блайтън“, коментира:

„Добре е, че книгите ще бъдат филмирани. Според мен, беше неизбежно. Много зависи как ще подходят – кои книги ще изберат да екранизират и дали няма прекалят с новите технологии. Ако го направят, няма да съм доволен. Надявам се съвременните деца да харесат филмите и те да ги накарат да прочетат и книгите. Но всяка публичност за Инид Блайтън влияе положително. Книгите й са вечни и винаги популярни“.

Поредицата „The Famous Five“ стартира през 1942 г. Тя разказва за приключенията на група ученици по време на ваканции. В началото Блайтън възнамерява да напише между 6 и 8 книги, но заради големия успех тя публикува 21 романа. Серията е адаптирана на малкия екран през 70-те и 90-те години на миналия век. През 1957 г. пък излиза филм по първата част, „Five on a Treasure Island“. През 2012 г. пък в Германия беше екранизирана 6-та книга, „Five on a Treasure Island“. Последната част от поредицата, „Five Are Together Again“, излиза през 1963 г.

Инид Блайтън е английска писателка, родена  през 1897 г. Известна е с множеството си детски поредици. Книгите й са продадени в над 600 милиона копия в цял свят и са преведени на 90 езика, което я прави една от най-четените писателки в света. На български са публикувани „Приключенията на Бинкъл и Флип”, „Бинкъл и Флип пакостници” и „Ваканцията на Бързоходко”. Умира през 1968 г.

Свързани заглавия
Издателство публикува 76 електронни книги на Инид Блайтън

Книги от Инид Блайтън тук

Прочетете още

244822_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Преследването на Аделайн Кн.1 от дилогията CAT & MOUSE от Х. Д. …