Начало / Свят / 900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

900 писатели се обединиха срещу „Амазон”

Най-големите американски имена в съвременната литература – Стивън Кинг, Джон Гришам, Пол Остър, Дона Тарт, Дженифър Иган, Джеймс Патерсън, Сири Хуствет, Лий Чайлд, Барбара Кингславър, Филип Пулман, Джефри Дивър, Клайв Къслър, въстанаха срещу „Амазон”, като го нарекоха разбойник, съобщи „Бизнес инсайдър”. Те се включиха в отворено писмо на общо 900 писатели, в което протестират срещу опита на най-големия онлайн търговец на книги да „извива ръцете” на американското издателство „Hachette”.  Никога досега толкова много автори не са се обединявали около някаква кауза.

В момента текат преговори между двете компании за цената на електронните книги, които „Амазон” продава. Онлайн търговецът настоява да получава по 50% от всяка е-книга вместо досегашните 30%. Издателите и авторите смятат това за изнудване.

„Не сме против компанията, искаме тя да продава книги, да е печеливша и успешна. Но не за сметка на пишещите”, казва един от подписалите отвореното писмо – авторът на трилъри Дъглас Престън.

Британски писатели, които също са се включили в подписката, въпреки че сделката с „Hachette” не ги засяга, обясняват, че „Амазон” не плаща никакви данъци във Великобритания, въпреки милиардните си печалби. Според тях монополът на гиганта става все по-неконтролируем и трябва да бъде спрян.

Малцина виждат скорошно решение на спора. Писателите се надяват на Джеф Безос, основателят на „Амазон”, „да му дойде акълът и да реши проблема, без да ощетява авторите”.

От „Амазон” обаче настояват, че искат да дадат най-добра цена на клиентите си. „Читателите искат да дават неповече от 10 долара на книга и авторите трябва да разберат това”, казва говорител на компанията.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …