Начало / Свят / Батман навърши 75 години

Батман навърши 75 години

Комиксовият герой Батман днес, 23 юли, навърши 75 години, съобщи offnews.bg , позовавайки се на агенция „Франс прес“.Черният рицар на измисления град Готъм, който е прототип на Ню Йорк, обаче изобщо не се чувства изморен и не излиза от мода, а напротив – сега повече от всякога той е герой в многобройни игри, комикси и филми.

Днешната дата е обявена и за „Ден на Батман“. Като специален подарък за феновете на човека-прилеп е преиздаден броят на комикса, в който той се появява за първи път – Detective Comics 27.

Warner Bros отбелязва събитието с изложба на батмобили, пелерини, маски и други сувенири от филмите със супергероя.
Батман се появява на бял свят през 1939 г. под четката и писалката на художника и автор на комикси Боб Кейн и писателя Бил Фингър, на които издателството DC Comics поръчва да създадат нов герой, който да се конкурира с нашумелия Супермен.

Отличителна черта на Батман е, че за разлика от останалите супергерои, той не е такъв. Човекът-прилеп няма никакви свръхчовешки сили и всичко е постигнал сам с много труд и усилие. Посланието, което изпраща Батман, е, че всеки може да бъде герой и затова не е необходимо ухапване от радиоактивен паяк или да си роден на друга планета, какъвто е случаят с други двама известни спасители на света – Спайдърмен и Супермен.

Досега има 7 игрални филма за Батман, които са събрали общо 3,7 милиарда долара приход от цял свят. Анимационните серии, комиксите и игрите за черния рицар са стотици.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …