Начало / Читатели / „Лейди Л.“ от Ромен Гари (ревю)

„Лейди Л.“ от Ромен Гари (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

В деня на осемдесетгодишния си юбилей Лейди Л., гранддамата на Великобритания, решава да направи равносметка на живота си. Пряко засегнат от излиянията ѝ се оказва отдавна влюбения в нея сър Пърси – Поет-Лауреат, който едва не получава сърдечен удар от чутото. Насред кичозната обстановка на Павилиона, заобиколени от благородните потрети на починалите домашни любимци на Лейди Л., двамата потъват в забравеното минало на улица „Жид“.

Историята започва преди цяла вечност, когато перачката Анет става проститутка, а след това дама от висшето общество (чрез фалшиви документи, които „доказват“ синята ѝ кръв). Облагородена, Лейди Л. получава задачата да помогне на Арман и неговите поддръжници да наложат анархизма в целия свят. Това сътрудничество води до десетки жертви от извършените терористични действия, но най-жестоко наранени се оказват сърцата на двамата влюбени Арман и Анет. Той е отдаден на безумната идеята да направи цялото човечество щастливо, като наложи нов социален ред, а тя, безумно влюбена в Арман, не може да понесе, че е пренебрегната заради нещо толкова абстрактно и илюзорно като човечеството.

Това е вечната любовна история на фона, на която Ромен Гари осмива в типичния си стил показността, привидното благородство, лукса, душевната празнота и пълната неспособност на човека да обича истински, обсебвайки и ревнувайки до смърт, хвърляйки се във всевъзможни безсмислени каузи, докато се опитва да бъде щастлив.

„Ето какво означава, вероятно, да живееш в свят без Бог, както направихме ние, Арман и аз, да придаваш абсолютно значение на света и да се оставиш да бъдеш осъден да търсиш земното щастие. Това бе общото между нас, всеки по негов си начин. Земята се превръща в джунгла. Всичко се оказва позволено, когато се опитваме да направим човечеството щастливо, или се опитаме ние да бъдем щастливи.“

„Лейди Л.“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …