Начало / Свят / Томас Бъргър почина на 89

Томас Бъргър почина на 89

Почина американският писател Томас Бъргър, съобщи „Гардиън“. Той беше на 89 години. Бъргър си отиде само дни преди да навърши 90. Той беше известен с романа си „Little Big Man“, в който той иронизира американския жанр уестърн. Книгата, публикувана през 1964 г., беше адаптирана през 1970 г. от Артър Пен, с участието на Дъстин Хофман.

Бъргър е роден в Синсинати, син на бизнес мениджър на училище и домакиня. От малък е запален читател, като е фен на историите за крал Артур. Той служи в армията на своята родина от 1943 до 1946 г., като използва преживяното по време на Втората световна война за вдъхновение за първата му творба, „Crazy in Berlin“.

Става известен с романа „Little Big Man“, който разказва за момче на име Джак, което разпространява недостоверни истории за това как е бил отвлечен от индианци и се срещнал с велики каубои. Други популярни негови книги са „The Feud“, „Neighbours“, „Meeting Evil“. Автор на над 20 книги, Бъргър експериментира с най-различни жанрове – пише детективски истории, криминални романи, научна фантастика.

Томас Бъргър е считан за един от най-подценяваните автори в американския литературен канон. Той е сред писателите, изследващи в творчеството си проблеми като отчуждение, липса на идентичност и изкривени възприятия на реалността.

Фото: „Ню Йорк Таймс“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 септември – 24 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Четвърто крило от Ребека Ярос 3. Тътени. …