Начало / Свят / Томас Бъргър почина на 89

Томас Бъргър почина на 89

Почина американският писател Томас Бъргър, съобщи „Гардиън“. Той беше на 89 години. Бъргър си отиде само дни преди да навърши 90. Той беше известен с романа си „Little Big Man“, в който той иронизира американския жанр уестърн. Книгата, публикувана през 1964 г., беше адаптирана през 1970 г. от Артър Пен, с участието на Дъстин Хофман.

Бъргър е роден в Синсинати, син на бизнес мениджър на училище и домакиня. От малък е запален читател, като е фен на историите за крал Артур. Той служи в армията на своята родина от 1943 до 1946 г., като използва преживяното по време на Втората световна война за вдъхновение за първата му творба, „Crazy in Berlin“.

Става известен с романа „Little Big Man“, който разказва за момче на име Джак, което разпространява недостоверни истории за това как е бил отвлечен от индианци и се срещнал с велики каубои. Други популярни негови книги са „The Feud“, „Neighbours“, „Meeting Evil“. Автор на над 20 книги, Бъргър експериментира с най-различни жанрове – пише детективски истории, криминални романи, научна фантастика.

Томас Бъргър е считан за един от най-подценяваните автори в американския литературен канон. Той е сред писателите, изследващи в творчеството си проблеми като отчуждение, липса на идентичност и изкривени възприятия на реалността.

Фото: „Ню Йорк Таймс“

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …