Начало / България / Започна Международният летен семинар по български език и култура

Започна Международният летен семинар по български език и култура

Днес, 21 юли, във великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се откри ХХХVІІ Международен летен семинар по български език и култура. Участие са заявили 120 души от Европа, Азия и Северна Америка, съобщи БНР.

„До 5 август ще продължи семинарът, в който българисти и слависти от чужбина учат нашия език по държавна поръчка или на собствени разноски. Участниците ще видят повече неща от България. Защото оттук насетне тези хора са наши посланици в своите държави. Там ще печелят хора за България“, заяви неговият директор професор Христо Бонджолов.

Участниците са студенти, преподаватели, ученици, преводачи, научни работници, докторанти. Има и икономисти, инженери, адвокати. Най-малката участничка е Натали Бауман на 17 години, ученичка от Германия, от смесен брак. Майката е българка. Най-възрастният участник е Вилям Горис – икономист от Холандия, 70-годишен.

За чужденците са подготвени нови учебници по български език. Организирани са 10 специализирани семинара за историята и културата на страната ни. В съпътстващата програма са включени вечери на българския фолклор, българската и интернационалната кухня, посещение на културно-исторически забележителности във Велико Търново и региона. След края на обучението е предвидена и обиколка на българското Черноморие.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …