Начало / България / Съпругата на писателя Петър Константинов дари избраните му съчинения на библиотека „Сава Доброплодни”

Съпругата на писателя Петър Константинов дари избраните му съчинения на библиотека „Сава Доброплодни”

Избраните съчинения на Петър Константинов, публикувани в 20 тома, бяха дарени на сливенската библиотека „Сава Доброплодни”. Дарението е от Мариана Станева-Стоянова – съпруга на покойния писател. Излизането на томовете в края на юни тази година е специален момент в историята на  книгоиздаването в България, защото за първи път в страната ни се публикуват едновременно двадесет тома от творчеството на един автор, отбелязва „Дарик“.

Избраните съчинения, публикувани от издателство „Даниела Убенова“ съдържат: Избрани разкази от сборниците „Предание от изчезналия град” и „Благословена земя”; повестите „Ирмена” и „Черкезките хълмове”; седем романа, между които: „Последната изповед”, „Авеню Фош”, „Заливът на сънищата”, трилогията „Синият аметист” и др.; есета, пътеписи и публицистика както и цялостна панорама на колекции и шедьоври от произведения на изкуството, фолклора, археологическите и архитектурни паметници на България, Европа и света.

Петър Константинов (1928-2011) е роден в Казанлък. Завършил е медицина и политическа икономия. Взема дейно участие в обществения живот на страната. Той е един от основателите и председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария” – първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 г., която осъществи изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет. Литературното творчество на Петър Константинов се характеризира с траен интерес към духовния свят на човека през различните периоди на историята ни. В романите, разказите и повестите си, както и в художествената си публицистика, той отразява възхода и крушението на нравствените идеали, на творческите въжделения и личното достойнство като смисъл и съдържание на човешкия живот. Произведенията на автора са превеждани на английски, полски, руски и шведски език. По-известни негови книги са „Предание от изчезналия град“, „Хаджи Адем“, „Ирмена“, тетралогията „Синият аметист“, „Светилници в утрото“, „Сказание за долината на розите“, „Вечният Бог“, „Вдъхновението на едно столетие“, „Старият Пловдив“, „История на България с премълчавани исторически факти“, „За и против националните интереси на България“, „Завръщането на Прометей“, „Съкровищата на България“, „Съкровищата на Европа“, „Съкровищата на света“ и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …