Начало / Свят / Доходите на писателите се сриват драстично

Доходите на писателите се сриват драстично

Проучване на Authors’ Licensing and Collection Society (ALCS) показа драматичен спад на доходите на писателите, съобщи организацията на сайта си. Значително е намалял и броят на авторите, които се издържат единствено с писане на пълен работен ден.

В изследването, проведено от Queen Mary University of London, са били зададени въпроси на 2500 писатели. Едва 11,5% от тях са успели да се изхранват само от книгите си през миналата година. За сравнение през 2005 г. 40% са успявали да го правят.

Средният доход на професионалните автори също се е сринал. През 2013 г. той е бил 11 хил. паунда, което е спад с 29% в сравнение с 2005 г. Във Великобритания минималният жизнен стандарт в момента е 16 850 паунда годишно на човек.

В същото време статистиката показва, че културата и индустриите, свързани с нея, имат принос към икономиката на страната над 71 млрд. паунда годишно, или по 8 млн. паунда на час. Така Великобритания се отличава като най-успешният износител на културни стоки в Европейския съюз, по данни на ЮНЕСКО.

Оуън Аткинсън, изпълнителен директор на ALCS, казва:

Времената са много тъжни за писателите. Бързият спад на доходите им и оредяването на професионалните автори са сериозен проблем, който ще се отрази на креативната индустрия в Обединеното кралство. Писателите заслужават достойно заплащане, тъй като допринасят за БВП на страната. Това означава честни договори, спазване на авторските им права и подкрепа.

Белетристката Джоан Харис коментира:

Добре е, че най-накрая се разбира колко малко получава авторът. Не всеки може да печели много, но всеки писател има право да е честно платен за труда си. Чакам да видя как ще продължи този дебат.

Поетесата Уенди Кап допълва:

Повечето хора знаят, че много малко автори изкарват много пари. Останалите се мъчат да оцелеят. Важно е да се говори за това, за да може публиката да разбере, че е важно на писателите да се плаща за труда им.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

Един коментар

  1. Филолог

    Щом и англичаните закъсаха… Какво да кажат българските автори?