Начало / Автори / Арчибалд Кронин: Религиите са много, разумът е един – всички сме братя

Арчибалд Кронин: Религиите са много, разумът е един – всички сме братя

Днес, 19 юли, се навършват 118 години от рождението на шотландския писател Арчибалд Кронин. Освен писател, Кронин е бил и лекар. Най-известната му книга е „Цитаделата“, в която той поставя вечни въпроси, свързани с етиката и медицината. Класиката е преведена и на български език. Произведението, публикувано през 1937 г., е филмирано само година по-късно, а прожекцията получава „Оскар“. Други книги на Кронин, преведени на български са „Пътят на д-р Шенън“, „Дървото на Юда“ и др. Писателят умира през 1981 г. Представяме ви цитати от Кронин, публикувани в goodreads.com и forbes.com.

„Тревогата никога не отнема скръбта от утрешния ден, само я подсилва още от днес“.

„Това е животът… да започнеш от начало, когато всичко е изгубено“.

„Религиите са много, разумът е един – всички сме братя“.

„С някои изкушения не можем да се борим. Човек просто трябва да затвори очи и да избяга“.

„Адът е мястото, на което човек губи всяка надежда“.

„Нищо не е по-ограничаващо от затворен кръг познанства, в които всички теми на разговор са изчерпани, а взаимоотношенията се базират на рутина“.

„Най-достойното постижение е победата на човек над самия себе си. Този, който е постигнал това, не познава загубата“.

„Животът не е прав и лесен за преминаване коридор, по който вървим. Той е лабиринт от проходи, през които трябва да си проправяме път, изгубени и объркани, а от време на време попадаме и в задънена улица. Но ако имаме вяра, все някоя врата ще се отвори пред нас. Може да не е тази, за която сме си мислили, но в крайна сметка ще е за добро“.

„Когато завърших, бях по-скоро заплаха за обществото, отколкото каквото и да било! Всичко на всичко знаех имената на някои болести и лекарствата, които би трябвало да давам за тях. Не можех да затворя един акушерски форцепс. Всичко, което знам съм научил след това. Но колко лекари научават неща повече от обикновените правила, които практиката им налага? Нямат време тези нещастници непрекъснато да тичат. Ето къде е гнила нашата организация… Нужно е голямо усилие за да се изведе науката на челно място в нашата работа“ – из „Цитаделата“.

Книги от Арчибалд Кронин тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …