Начало / Любопитно / Ад под небето (6 книги за самолетни катастрофи)

Ад под небето (6 книги за самолетни катастрофи)

Вчера светът отново бе потресен.  Пътнически самолет Боинг 777 на малайзийските авиолинии с 285 пътници на борда и екипаж от 15 човека бе свален от ракета  „земя-въздух“. Самолетът е паднал в Източна Украйна, където се водят сражения между украинската армия и проруски сепаратисти. Информационните агенции предадоха, че няма оцелели, а сред жертвите е имало 80 деца.Предлагаме ви предлага няколко заглавия, разказващи за подобни инциденти във въздуха.

Тайните на полет KAL-007 от Валентин Киров

Книгата описва една от най-големите мистерии в новата история на човечеството – свалянето на корейски пътнически самолет Boeing-747 на 1 септември от съветски изтребител Су-15. След този критичен инцидент, отнел 269 живота на хора от различни националности, много бързо великите суперсили от годините на студената война – Съветския съюз и Съединените американски щати, постигат еднакво публично представяне на случая, съпроводено само с привидната агресия, характерна за онези години. Какво се крие зад станалото – обикновено трагично недоразумение или сложна разузнавателна операция на ЦРУ, прераснала в еднодневна въздушна война с множество свалени американски шпионски и бойни самолети? Интересната изследователска версия на утвърдения авиационен експерт по безопасност на полетите полковник доцент доктор Валентин Киров.

Изгубени в Шангри- Ла от Мичел Зукоф

В края на Втората световна война самолет на американските военновъздушни сили, летящ над остров Нова Гвинея, се разбива в неизследвана област, населена от праисторическо племе. През последвалите седмици журналистите се надпреварват да съчиняват истории за хора – оцелели и загинали, за антропологически находки, открития, героизъм, приятелство и за почти непосилна спасителна операция. В статиите си описват красива и своеволна жена-ефрейтор и здравеняк парашутист, попаднали сред туземци с носове, продупчени с кости, и със слава на канибали и ловци на глави. Разказват за храбър лейтенант, оплакващ смъртта на своя брат-близнак; за сержант с ужасяваща рана на главата, за отряд от филипински и американски войници, които се изправили доброволно срещу местните жители, въпреки че им е било добре известно численото превъзходство – повече от 1 на 1000. За да получи завършен вид тази своеобразна трупа, в състава й влезли мошеник-кинаджия, напуснал Холивуд, понеже бил разобличен като крадец на бижута; наперен пилот, който летял най-добре, когато самолетът му бил без двигател; каубой-полковник, чийто спасителен план като че ли бил замислен с цел да увеличи броя на жертвите.

Сент-Екзюпери. Последната тайна от Жак Прадел и Люк Ванрел

Книгата представя разследване на изчезването на големия френски писател Антоан Дьо Сент Екзюпери – един от най-видните пилоти в литературата. В понеделник 31 юли 1944 година, 8,45 ч. от летище Бастия-Борго Дьо Сент-Екзюпери отлита на борда на самолета Lightning P-38 в посока Южна Франция с наблюдателна мисия, от която не се връща. През 1998 година един марсилски рибар намира заплетена в мрежите си верижката на изчезналия авиатор. Малко след това, водолазът и археолог Люк Ванрел идентифицира формално отломката на самолета на Сент-Екзюпери в раойна на Марсилия. Това е началото на едно невероятно разследване, което има за цел да установи, защо самолетът на световноизвестния писател и авиатор се намира там, където никой не го е търсил.

Полет 800 от Нелсън Демил

Написан по истински случай, Нелсън Демил разказва за катастрофата на Полет 800. Първоначално причината за падането на самолета е приписана на механична повреда. Неуморимият детектив Джон Кори и Кейт Мейфилд, членове на елитния контратерористичен отряд обаче се гмурват в дълбокото и намират истината…

Мейдей от Нелсън Демил

Нелсън Демил има слабост към самолетите и използването им за терористични цели. В „Мейдей“ той намесва секретен опит на Пентагона с нова бойна ракета. По фатално стечение на обстоятелствата ракетата удря свръхлуксозен въздушен лайнер. Самолетът е разхерметизиран, има убити. Загинал е и екипажът. Един пилот аматьор се опитва да овладее ситуацията. Но на земята действат други сили. Пъзелът от политически машинации, финансови интереси кариеристични игри води до едно: унищожаване на самолета и хората.

Полет 103 от Сам Грийн

Отново трилър, създаден по най-страховития до сега истински случай от историята на въздухоплаването. Бившият агент на Мосад Сам Улфман вече е пенсионер, но го викат да разследва терористичната атака срещу американски пътнически самолет, който пада върху шотландското село Локърби. Причината е избухналата в багажното отделение бомба. Но кой я е сложил там? За кого е работил? И коя в действителност е мишената на нападателите? Когато се заема да разкрие тайната, пред него се разкрива международен заговор с ужасяващи размери. Ако открие отговора, Сам знае, че той ще бъде следващият труп.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …