Начало / България / „Гарванът“ на Едгар Алън По излиза с илюстрации на Доре

„Гарванът“ на Едгар Алън По излиза с илюстрации на Доре

Ново издание на най-известната поема на Едгар Алън По „Гарванът“ ще бъде до дни на българския пазар. То ще е дело на „Фама“, като ще е двуезично, а преводът на български е на Георги Михайлов. В него са включени и илюстрации на гениалния Гюстав Доре.

„Гарванът“ излиза за пръв път на 29 януари 1845 г. във в. „Evening Mirror“. Поемата  му носи световна слава, и превръща в едно от най-знаковите му произведения. След това тя се превръща в основа на множество препратки и заемки в популярната култура като оказва влияние и вдъхновение на много съвременни творци в литературата, киното, музиката. Рефренът й Nevermore е символ на мрачното, готическото, прокобното.

Едгар Алън По е роден на 19 януари 1809 г. в Бостън, САЩ. От дете е сирак. След като учи за кратко във Вирджинския университет и прави опити за военна кариера, решава да се отдаде на писателска кариера, която започва скромно през 1827 г. с малка стихосбирка, подписана анонимно. Известен е най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии, и е сред първите американски писатели, които пишат разкази. Създател е на детективския жанр в литературата, а творчество му спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр. Освен това е първият известен щатски писател, опитващ се да изкара прехраната си само чрез писателска дейност. Това обаче довежда до финансови затруднения. После сменя фокуса си от поезия към проза и прекарва следващите няколко години, работейки за литературни списания и вестници. Умира на 7 октомври 1849 г. в Балтимор при неизяснени обстоятелства.

Книги от Едгар Алън По тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …