Начало / България / Най-успешният датски автор на трилъри излиза и на български

Най-успешният датски автор на трилъри излиза и на български

За първи път на българския книжен пазар излиза книга от датския автор на трилъри Юси Адлер-Улсен. „Жената в капан“ е издание на „Емас“ и е част от библиотека „Криминале“ на издателството. Книгата ще бъде в книжарниците следващата седмица. Адлер-Улсен е определян от британския „Таймс“ като новото голямо име на скандинавския трилър. „Жената в капан“ е с награда „Бари“ за най-добър криминален роман на 2012 г., издаден в САЩ и Канада.

Статистиката сочи, че днес Юси Адлер-Улсен, преведен на над 40 езика, продава по около 11000 книги на ден по цял свят, което го прави най-успешния датски автор въобще и един от най-успешните в света. Като типичен представител на скандинавската вълна –той остава чужд на показността и парвенющината. Не спасява милионите си в Монако или друг „данъчен рай“, а плаща своите 67% данъци на датската държава.

„Ако всички избягаме от данъците, светът ще рухне. С какво нашите държави ще поддържат тогава социалните си програми?“, казва Адлер-Улсен

Той не се нуждае от „тузарски коли и дизайнерски парцали“, за да си подклажда самочувствие, самочувствието му идва от увереността в това, което прави. И не харчи само за себе си оставащите му приходи след облагането с данъци – пак като типичен скандинавец: шведът Хенинг Манкел дарява милиони за SOS-селища в Африка и подпомага млади африкански писатели, издавайки и разпространявайки творбите им, Ю Несбьо плаща обучението и издръжката на бъдещи индийски учители, а Юси Адлер-Улсен  влага огромни средства в разработването на малки къщи със стопроцентова енергийна ефективност, които да заменят бараките с тенекиени покриви в африканските бедняшки квартали.

Карл Валдемар Юси Хенри Адлер-Улсен е роден в семейството на проспериращ сексолог и психиатър, Юси дълго търси своето поприще. Следва осем години – медицина, социология, политология, киноизкуство. Свири на китара в няколко датски рок-групи, композира песни, работи като редактор и стига до директор на издателство, след което основава свое издателство, работи като мениджър в различни компании, занимава се с енергийна ефективност и недвижими имоти. И така до 1995 г., когато сяда да напише първия си криминален роман. Което прави и до днес.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …