На фокус
Начало / Свят / Почина нобелистката за литература за 1991 г. Надин Гордимър

Почина нобелистката за литература за 1991 г. Надин Гордимър

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър почина на 90 години. Тя е издъхнала в съня си в дома си в Йоханесбург, съобщи „Гардиън”.

Родена е на 20 ноември 1923 г. в бяло семейство от средната класа в миньорския град Спрингс, близо до Йоханесбург . Баща й е часовникар от Латвия, а майка й е от Лондон. Завършва католическо училище. След това учи в университета „Витватерсранд“, но не го завършва. През 1953 г. издава първия си роман „The Lying Days”. Става известна с позициите си за преосмисляне и премахване на системата на апартейд в Южноафриканската република. Повечето нейни произведения описват етичните дилеми и психологическите напрежения в расово разделената й родина.

Гордимър ще остане в историята като третата Нобелова лауреатка от африканския континент. Тя продължава да работи до 2005 г. Нейни творби са преведени на 25 езика.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Февруари_1140x403-2

Акцентите на февруари – здраве, мода, екшън и игра!

Четирите книги на месец февруари обещават здравословно всекидневие, разходка по подиумите на висшата мода и коридорите на …