Начало / България / Нов роман на Франсоаз Саган вече е на пазара

Нов роман на Франсоаз Саган вече е на пазара

Нов роман от френската писателка Франсоаз Саган вече е на българския пазар. Изданието „Синини в душата“ отново е на „Фама“. Това е дванайстият роман на авторката на „Добър ден, тъга“ у нас.

Отново главни герои на бунтарката във френската литература са млади красиви безделници – братът и сестрата Себастиан и Елеонор. Успоредно с разказа за премеждията на двамата в книгата обаче тече и своеобразна изповед на авторката. Франсоаз Саган се разкрива и анализира с изтънчено съчетание от трезвост и ранимост и с остър поглед към лъскавия парижки свят.

Родената през 1935 г. Саган е една от иконите на съвременната литература, прави невероятен бум с първата си творба, „Добър ден, тъга“, която мигновено взривява книжния пазар. Причината е не само в качеството на романа, трепетен и четивен, лек и същевременно дълбок, но и в това, че авторката е едва осемнайсетгодишна – а преплетените любовни истории на нейните герои са описани с неприсъща за подобна възраст зрелост, трезвост и дори с нежен цинизъм. Франсоа Мориак нарича младата писателка „чаровно малко чудовище“, романът е преведен на десетки езици и се превръща в мегаселър по цял свят. Дори в САЩ, където интересът традиционно се ограничава най-вече до англоезичната литература, само за две години са продадени милион и сто хиляди екземпляра. Следват „Обичате ли Брамс?“, „След месец, след година“, „Дивните облаци“, „Усмивка почти“ и още множество романи и сборници с разкази, белязани от неизменен успех, в които Франсоаз Саган все така обаятелно пресъздава картината на безделно-сладкия и бляскав парижки живот, където любови изгряват и изтляват, а героите умеят да обичат, но умеят и да загърбват с усмивка изразходваните чувства.

Франсоаз Саган умира от белодробна емболия на 24 септември 2004 г. в Хонфльор, Франция. По нейна молба е погребана в родния си град. В речта си по повод нейна кончина, френският президент Жак Ширак заявява: „С нейната смърт Франция загуби един от своите най-блестящите и чувствителни писатели – видна фигура на литературния ни живот.“

Книги на Франсоаз Саган тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …