Начало / България / Нов роман на Франсоаз Саган вече е на пазара

Нов роман на Франсоаз Саган вече е на пазара

Нов роман от френската писателка Франсоаз Саган вече е на българския пазар. Изданието „Синини в душата“ отново е на „Фама“. Това е дванайстият роман на авторката на „Добър ден, тъга“ у нас.

Отново главни герои на бунтарката във френската литература са млади красиви безделници – братът и сестрата Себастиан и Елеонор. Успоредно с разказа за премеждията на двамата в книгата обаче тече и своеобразна изповед на авторката. Франсоаз Саган се разкрива и анализира с изтънчено съчетание от трезвост и ранимост и с остър поглед към лъскавия парижки свят.

Родената през 1935 г. Саган е една от иконите на съвременната литература, прави невероятен бум с първата си творба, „Добър ден, тъга“, която мигновено взривява книжния пазар. Причината е не само в качеството на романа, трепетен и четивен, лек и същевременно дълбок, но и в това, че авторката е едва осемнайсетгодишна – а преплетените любовни истории на нейните герои са описани с неприсъща за подобна възраст зрелост, трезвост и дори с нежен цинизъм. Франсоа Мориак нарича младата писателка „чаровно малко чудовище“, романът е преведен на десетки езици и се превръща в мегаселър по цял свят. Дори в САЩ, където интересът традиционно се ограничава най-вече до англоезичната литература, само за две години са продадени милион и сто хиляди екземпляра. Следват „Обичате ли Брамс?“, „След месец, след година“, „Дивните облаци“, „Усмивка почти“ и още множество романи и сборници с разкази, белязани от неизменен успех, в които Франсоаз Саган все така обаятелно пресъздава картината на безделно-сладкия и бляскав парижки живот, където любови изгряват и изтляват, а героите умеят да обичат, но умеят и да загърбват с усмивка изразходваните чувства.

Франсоаз Саган умира от белодробна емболия на 24 септември 2004 г. в Хонфльор, Франция. По нейна молба е погребана в родния си град. В речта си по повод нейна кончина, френският президент Жак Ширак заявява: „С нейната смърт Франция загуби един от своите най-блестящите и чувствителни писатели – видна фигура на литературния ни живот.“

Книги на Франсоаз Саган тук

 

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …