Начало / Любопитно / 4 книги за гениалния Никола Тесла

4 книги за гениалния Никола Тесла

На днешния 10 юли се навършват 158 години от рождението на гения Никола Тесла. Изобретател, физик и електромашинен инженер, той остава в историята най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. Често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. Известен е с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на ХІХ и началото на ХХ век. Патентите му, както и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток. Част от изобретенията му са използват широко и днес. Той е създателят на радиото, за което има патент от 1893 г., докато патентите на Попов и Маркони са съответно от 1895 и 1897 г.; конструира първите механизми с дистанционно управление чрез радиовълни, той измисля електромера, уреда за измерване на скоростта на колите (спидометър), луминисцентните лампи и още стотици други джаджи; той открива електромагнитните вълни и техните свойства преди Хайнрих Херц и независимо от него. Общият брой на неговите изобретения е над 1000. Името на Тесла се използва и за мерната единица за магнитно поле. Заради революционните си идеи има много врагове. През последните години на живота сисърбинът с американски паспорт живее в хотелска стая № 3327 в „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен, в дългове, които прави заради експериментите си. Въпреки това животът и делото му са обект на изследване от много автори, опитващи се да обяснят неговия гений.

Предлагаме ви 4 нехудожествени книги за Тесла:

„Забраненият Тесла“ от Павел Горковски

Това е първата книга в България, която хронологично и почти в енциклопедичен стил проследява сложния житейски и творчески път на Никола Тесла.

 „Никола Тесла и Тунгуският метеорит“ от Анатолий Максимов

Най-невероятната хипотеза – че Тунгуският взрив е човешко дело, е изказана за първи път през 1996 г. от германеца Мартин Димде, който обаче се представя за ясновидец и това намалява нейната достоверност. През 2000 г. обаче тя е повторена в авторитетно научно предаване на Би Би Си. И в двата случая се твърди, че явлението е изкуствено предизвикана и направлявана кълбовидна мълния, като е посочен и конкретният  причинител – ученият Никола Тесла.

Оттогава всички улики, които водят към Тесла, са анализирани поотделно от руски, американски и европейски учени. Затова е и книгата на Максимов.

 „Никола Тесла и свръхсекретните проекти на Пентагона“ от Олег Фейгин

Авторът хвърля и допълнителната светлина върху загадъчния Тесла, и отговаря на въпроса:“Кой се страхува от Тесла?“.

 „Забранените научни открития“ от Марко Пицути

Италианският автор запознава читателя с откритията на учените-бунтари: Никола Тесла, Мартин Флайшман, Стенли Понс, Луис Керван, Едуард Лийдскалнин, Джон Вилхем Райх, Руджеро Мария Сантили, Виктор Шаубергер, Джон Хътчисън, Марко Тодескини, Илия Вълков и много други, осъдени на забрава от академичната научна общност. Напълно е развенчан един от най-разпространените митове на нашата епоха – че науката е в услуга на човечеството. Истината е, че глобалният финансов елит от години съзнателно манипулира прогреса…

Пицути се спира подробно и върху живота и дейността на Никола Тесла и акцентира върху засекретените от ФБР още през 1943 г. повече 700-те  му революционни патента.

Свързани заглавия

Нова биография на Никола Тесла е вече на книжния пазар

Писателка и художничка направиха комикс за Никола Тесла

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hollystephenkingcouv

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 септември – 24 септември)

Очаквано, новият роман на Стивън Кинг „Холи“ се позиционира на първо място тази седмица, а …