Начало / България / Ново изследване анализира дейността на Яворов в освободителните организации на македонистите

Ново изследване анализира дейността на Яворов в освободителните организации на македонистите

Излезе изследване, разкриващо малко известни факти за Пейо К. Яворов. „Яворов и Македония“ на доц. д.и.н. Милкана Бошнакова показва връзката на големия български поет  и революционер с Македония, но в по-различна светлина. Изданието е на „Изток-Запад“.

 

 

 

В изследването на Милкана Бошнакова обект на анализ е дейността на поета в освободителните организации на македонските и тракийските българи, както и неговите литературни творби, посветени на Македония. Проучването, което обхваща периода 1895–1914 г., е осъществено на базата преди всичко на оригинални архивни източници –документи, вестниците, издавани от Яворов, както и близо 50 периодични издания, свързани с темата. Революционерът Яворов е често срещан персонаж и в спомените на ръководните дейци на нелегалната Вътрешна Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО) и легалната Македоно-Одринска организация (МОО).

Трудът е сериозен опит да бъдат изяснени някои сравнително неизвестни аспекти от делото му: публицистика по македонския въпрос; идейното израстване на поета в движението; ръководната му роля във ВМОРО по време на двете Балкански войни (1912–1913) и др.

Пейо К. Яворов е активна фигура в освободителното движение на българите в Македония в периода 1901–1913 г., може би най-силният период в развитието на движението (въпреки непрестанните вътрешни сътресения и многобройните предизвикателства). Пътят на поета през тези години също не е лек – той участва в дейността на двете големи освободителни организации (ВМОРО и МОО) и израства от редови член до ръководител, но преживява и катаклизмите, съпътстващи тяхното развитие. При разцеплението първоначално на легалната, а по-късно и на нелегалната организация Яворов неминуемо взима страна и с перо в ръка води люти битки с идейните си противници. Личните разбирания на поета относно разрешаването на македонския въпрос също еволюират – от защитник на тезата за „автономна Македония като втора българска държава“ той израства до убеден борец за пряко присъединяване на Македония към България.

Милкана Бошнакова е български историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия от края на ХІХ в. до Първата световна война.

„Яворов и Македония“  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …