Начало / България / Българските архиви от Атон стават достъпни в библиотеката на СУ

Българските архиви от Атон стават достъпни в библиотеката на СУ

Вчера, 30 юни, игуменът на Зографската света обител архимандрит Амвросий и ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев подписаха договор за учредяване на Зографска научно-изследователска библиотека в най-старото висше учебно заведение в България, съобщи desebg.com. По този начин за първи път в българската история изследователи, учени и студенти ще получат пряк достъп до безценните архиви на българския манастир „Св. Георги – Зограф” в Света гора чрез създаването на дигитален център към библиотеката на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

С компютри, дарени от фондация „Лале“, в Университетската библиотека е изградена вътрешна мрежа, чрез която студенти, преподаватели и изследователи ще имат достъп до дигитализираните архиви от непреходното историческо богатство на българската Зографска света обител.

„Това е един уникален момент в историята на българската култура. Изследователи, които по една или друга причина не могат да работят в библиотеката на Зографския манастир в Света гора, ще имат възможност, сега ще мога да го сторят”, заяви проф. Иван Илчев.

Манастирът предоставя 286-те дигитализирани документи, които са близо 90 % от документите до началото на ХХ век, съхранявани в Светогорската Зографска обител.

„В началото на 2009 г. няколко отци начело с дядо игумен посетихме библиотеката на „Хилендар”, за да разберем как нашите съседи в Света гора проучват и съхраняват научното си богатство. Върнахме се с много впечатления от видяното за архивирането и дигитализацията на книжния им фонд. Така и у нас се зароди идеята, че и ние можем да започнем подобна работа за по-доброто съхраняване и изучаване на нашия собствен архивен фонд”, сподели библиотекарят на Зографския манастир йеродякон Атанасий.

„В договора, който се подписа, се говори за 286 цифровизирани единици. Но зад юридическата терминология всеки, занимаващ се с ръкописите, знае, че сега притежаваме още един кладенец с жива книжовна вода. Че от Зограф сме получили не просто 286 слабо познати или непознати кодекси, а съхранени през времето свидетелства за отдаденост на вярата и на вечността”, заяви проф. Климентина Иванова.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …