Начало / Любопитно / В деня на Свети Врач – 9 книги за билки и лечители

В деня на Свети Врач – 9 книги за билки и лечители

Днес,  1 юли, православната църква се отбелязва делата на светите братя безсребреници Кузма и Дамян, а според народните обичаи у нас се отбелязва Свети Врач –  ден на билкарите и лечителите.

Много чудни изцеления се преписват на двамата братя лечители. Преданията разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Празникът е на всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Ако днес някой е видял рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, трябва да ги разпознава  веднага – те разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва. Това е й поводът да ви предложим 9 от най-популярните книги за билки и билколечение у нас.

„Енциклопедия на терапията с Цветята на д-р Бах“  от Мехтхилд Шефер

Има книги, които имат силата да променят живота и да го изведат на ново ниво. Книгата на Мехтхилд Шефер е точно от този порядък, полезна за практикуващи, за студенти, за пациенти, за всички, които искат да променят качеството си на живот. Тя е най-всеобхватният и обновен справочник за тази нежна и ефективна терапия, която помага да се освободим от негативните тенденции в характера си като тревожност, страх, гняв, вина, ниско самочувствие, припряност и много други. Авторката, черпейки от своя богат опит и интегрирайки го с последните изследвания в областта на терапията с Цветята на д-р Бах, ни представя най-пълните засега профили на Цветята, паралелно с 450 новоразработени комбинации, създадени с цел по-голяма прецизност в откриване на личната комбинация.

„Въведение в природолечението: Моята практика“ от д-р Атанас Михайлов

Д-р Атанас Михайлов е лекар хомеопат и фитотерапевт с 26-годишна практика. Успоредно с успешната си лекарска дейност повече от две десетилетия дава своя принос за популяризирането на природолечението в неговата цялост. В тази книга авторът разкрива в достъпен и обобщен вид най-важното от богатия си опит на лекар и природолечител.

 „Здраве от аптеката на Господ“ от Мария Требен

Мария Требен е завоювала своето място в историята като един от най-именитите пионери на билколечението. Мнозина я почитат като светица. И наистина, тя цял живот се занимава с лечебните билки и се старае да предаде своя опит на колкото може повече хора. През годините нейната популярност не намалява. В превърналата се в библия на лечителя книга  са описани изчерпателно 31 билки, тяхната целебна сила и начините на приложението им под формата на чай, тинктура, каша, баня или пресен сок.

„Енциклопедия на билколечението“ от Джейд Бритън

Този богат справочник включва избрана група билки, които могат да се използват за лечение на голям брой често срещани заболявания по един умерен, но резултатен начин. От билки, които облекчават възпалено гърло и инфекции на ушите, до успокояващи напитки и инхалации – открийте как лечебните растения могат да преборят болестите и да укрепят общото ви здравословно състояние.

 „Кализия – чудодейният лечител“  под научната редакция на д-р Димитър Пашкулев

Посветена е на една сега разкриваща се тайна, която се съдържа в растението кализия. На този етап лечителите вече разполагат с различни предположения за механизма й на действие, с конкретни рецепти за употребата й вътрешно и външно и най-важното – със значителен опит, който на практика демонстрира нейната ефективност. В книгата са включени особености на приложението на тази билка при различни заболявания, както и как да се съчетава с друга фитотерапия и методи за прочистване и засилване на организма.

 „Специализирана енциклопедия на лечебните растения“

В енциклопедията са включени над 400 растителни вида – повечето се срещат в нашата страна; по-малък е броят на отглежданите като култури лечебни растения и на използваните в медицинската практика чуждоземни растителни видове. Наред с растенията, чиито дроги непосредствено се използват като лечебни средства, са описани и видове, които служат предимно за суровина във фармацевтичното производство – за получаване на растителни субстанции или фитопрепарати. Включени са и статии за събирането, сушенето и съхраняването на билките.

 „Лечебните растения на България“ от Васил Канисков

Уникален справочник предлага енциклопедичен обем знания за лечебните растения, включително къде да ги намерим и кога да се събират, какъв е техният състав, какво е приложението им (под формата на запарки, чайове, лапи, настойки) за постигане на оптимални резултати. Посочени са и случаите, при които задължително трябва да се потърси компетентна помощ от лекари-терапевти.

 „Книга за билките“

Нова Библия за билките – достоверна, съвременна, увлекателна за четене и съдържаща извънредно много информация. Екип от експерти, под ръководството на Ричард Мабей, е създал книга за билките, съответстваща на съвременните изисквания. Тази новаторска книга е изчерпателна, с подробни описания и великолепни фотографии на повече от 200 билки. Тя е с практическа насоченост, съдържа раздели, касаещи култивирането и употребата на билките във всекидневния живот, храненето и лечението. Тя очарова, давайки за всяко растение нови научни доказателства за неговата сила и ефективност като билка.

 „Рецептите на Петър Димков“ от Николай Антонов

Запознава със съветите и правилата на българския знаменит лечител, които трябва да се спазват, за да осъзнае живота като върховно благо, за да се постигне физическа и духовна хармония. Изданието включва непубликувани досега рецепти за поддържане на тонуса, за повишаване защитните сили на организма, за лечение на различни заболявания.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …