Начало / България / Пътуващото лятно кино на БНТ 1 и с детска библиотека

Пътуващото лятно кино на БНТ 1 и с детска библиотека

Общонационална кампания за възстановяване на летните кина в България – „Пътуващото лятно кино с БНТ 1”, започва от 3 юли. Тази година тя е под мотото „25 години свободна България“. Това е и третото издание на кампанията. Заедно с Лятното кино ще пътува и детска библиотека, подпомогната от веригата книжарници „Хеликон“. Всеки, който пожелае, ще може да размени любимата си детска или юношеска книга за нова.

Чрез кампанията националната телевизия отива лично при хората – там, където тези кина не съществуват от десетилетия. Медийният проект апелира към съживяване на тези културни средища. Прожекциите ще са безплатни.

До 31 юли Лятното кино ще посети общо 23 населени места. Това са Трън, Радомир, Бобовдол, Земен, Брезник, Павел Баня, Стрелча, Калофер, Хисаря, Първомай, Дряново, Стражица, Търговище, Карнобат, Ямбол, Нова Загора, Гурково, Харманли, Елхово, Тополовград, с. Граматиково и Малко Търново. Закриването на кампанията по традиция ще е в Созопол, по време на Празниците на изкуствата „Аполония“ (1, 3 и 4 септември).

Филмите, които ще бъдат прожектирани засягат проблемите на българския преход към демокрация и свободно гражданско общество. Основната селекция включва режисьорските дебюти на Явор Гърдев, Валери Йорданов и Иван Владимиров, Константин Божанов, Виктор Чучков, Зорница София и Драгомир Шолев. Филмите, които зрителите ще могат да видят, са „Дзифт“, „Кецове“, „Аве“, „Тилт“, „Мила от Марс“и „Подслон“.

„Дзифт“ на режисьора Явор Гърдев ще открие сезона на Лятната естрада в Борисовата градина в София. Прожекцията на открито е на 3 юли от 20,30 ч, а входът е свободен за всички. Освен нея, ще има и две паралелни програми. Първата от тях е „Златната класика“, в която са незабравимите „Деца играят вън“, „Комитски времена“, „Баш майстора“, „Опасен чар“ и „Баща ми бояджията“. В другата селекция са най-новите документални заглавия на БНТ – „Стоичков“, разказващ за легендата на българския футбол; „Златното сърце на София“, посветен на 90-годишнината на храм-паметника „Св. Александър Невски“; „Гласът, който моли Бога за България“, в памет на големия Борис Христов, както и „Живот почти прекрасен“, филм-портрет на трима братя от сложна социална среда. Филмите ще бъдат прожектирани и при закриването на пътуващото лятно кино.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …