Начало / Свят / Откриха 500 детски приказки в архив в Регенсбург

Откриха 500 детски приказки в архив в Регенсбург

Архив от 500 нечетени детски приказки, събрани преди 150 години, бе открит в архив в германския град Регенсбург, съобщи bigthink.com. Цял свят от магически животни, млади смели принцове и зли магьосници бил събран от местния историк Франц Ксавер фон Шьонверт (1810-1886). Приказките са от баварския регион Оберфалц и са създадени по същото време, когато известните братя Грим са събирали своята колекция от приказки.

Миналата година част от архива на Шьонверт бе публикуван от куратора Ерика Айшензеер. Според нея тези приказки са ценно съкровище, „древно познание и мъдрост за човешкото развитие, което е предизвикателство за нашите предели и оцеляване“.

Шьонверт прекарал десетки години, разпитвайки местното население, прислужници и селяни за навици, традиции, обичаи и история. За него през 1885 г. Якоб Грим казва: „Никой в цяла Германия не събира фолклора ни толкова внимателно и цялостно, с толкова чувствително ухо“. Братът Грим дори препоръчва колегата си на краля на Бавария Максимилиан II като свой наследник.

В архива на Фон Шьонверт има три тома от годините между 1857 до 1859.

Приказки от Братя Грим тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …