Начало / Свят / Изтичащите права на „Майн кампф“ предизвикват дебат в Германия

Изтичащите права на „Майн кампф“ предизвикват дебат в Германия

Германски политици ще се срещнат до края на седмицата, за да обсъдят изглеждащата като неизбежна перспектива за публикуване отново в страната на „Майн кампф“ на Адолф Хитлер, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Индипендънт“. Причината е, че авторските права изтичат в края на 2015 г.

Към дебата ще се присъединят и представители на Бавария, тъй като правата върху библията на нацизма принадлежат на тази провинция. Благодарение на това Мюнхен предотвратяваше отпечатването на книгата през последните 69 г. в Германия и Австрия.

На конференцията в Рюген ще бъде обсъдено дали да не бъде въведен нов закон, специално забраняващ отпечатването на книгата. Но пред ДПА министърът на правосъдието на Долна Саксония Антье Нивиш-Ленарц каза, че тя е против идеята за „специален закон, насочен само към забраната на книга“. „Майн кампф“ е отпечатвана на ново няколко пъти извън германоезичните страни, има и нейни електронни версии в интернет. Това, по думите на Нивиш-Ленарц означава, че достъпът до нея е неограничен.

Властите в Мюнхен подкрепиха идеята Институтът за съвременна история да отпечата наново книгата, но под формата на академична книга, т.е. като „непривлекателна в търговски план“ с анотации, които да развенчаят и демистифицират манифеста на нацизма.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …