Начало / Свят / Бездомник, който подарява книги на деца: Не е необходимо да си богат, за да промениш света

Бездомник, който подарява книги на деца: Не е необходимо да си богат, за да промениш света

Бездомник защитава каузата на книгите и четенето в Южна Африка, съобщи huffingtonpost.com. 24-годишният Филани Дладла живее на улицата. Той продава книги, за да изкарва прехраната си. При желание от страна на купувачите, той прави ревюта на книгите и дискутира с тях авторите и издателствата.

Популярността на Дладла постоянно расте, след като неговият сънародник Тебого Малоп, който прави филми, публикува клип с него в канала си в „YouTube“ в края на миналата година. Малоп открил Дладла в Йоханесбург – видял го да продава книги на тротоар.

24-годишният почитател на книгите казва, че те са му помогнали да се отърве от зависимостта към наркотиците. Макар да живее на улицата и да търгува с литературни произведения, той никога не иска пари от деца, а им подарява различни четива. Според Дладла, не е нужно да даряваш хиляди книги, за да направиш разлика в света:

„Децата могат да се захванат с четене и да го превърнат в навик. В навик за цял живот…Четенето не може да навреди. Няма вредно знание. Четенето само може да те направи по-добър човек…Не е необходимо да си богат, за да промениш света. Започваме с малкото, което имаме. Ако вдъхновим дори един човек, вече сме променили света“, казва Филани Дладла.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …