Начало / Свят / Четете на бебетата си всеки ден, съветват педиатрите

Четете на бебетата си всеки ден, съветват педиатрите

Четете на бебетата си от най-ранна възраст, всеки ден – това е съветът на Американската академия на педиатрите, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. До този извод стигат учените в ново изследване, публикувано от организацията този вторник. Според тях, четенето „имунизира децата срещу неграмотност“.

„Четенето на малките деца или четенето заедно с тях е весело занимание, което помага за заздравяване на връзката и е инструмент за развитие на езика. Не е нужно да чакаме докато децата тръгнат на училище. Можем да направим четенето част от ежедневието още докато са съвсем малки“, казва Памела Хай, педиатър и част от екипа, направил изследването.

За да промотира четенето в по-бедните семейства, академията си партнира с организацията „Scholastic“ в проекта „Reach Out and Read“. Чрез него ще бъдат дарени 500 000 книги на семейства, живеещи под допустимия праг на бедност. Резултатите показват, че в бедните семейства вероятността родителите да четат на децата си намалява с 50%.

„Четенето на децата стимулира развитието на мозъка. А това, че качеството на речта и изказа ще се подобрят не стои под въпрос изобщо. Освен това обогатява семейната среда и допринася към социалното и емоциално развитие“, споделя д-р Питър Райчъл, ръководител на педиатрията в болницата „Northern Westchester Hospital“ в Ню Йорк.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …