На фокус
Начало / България / „Гравюра от белези“ на Светлозар Стоянов с премиера в „Хеликон-Бургас“

„Гравюра от белези“ на Светлозар Стоянов с премиера в „Хеликон-Бургас“

Сборникът с разкази „Гравюра от белези“ на Светлозар Стоянов ще бъде представен в „Хеликон-Бургас“ на 24 юни, вторник, от 18 ч. Книгата на младия български писател беше публикувана от „Ентусиаст“ в края на април и бързо бе определена като откритие за българската съвременна проза.

„Гравюра от белези“   е втората книга на автора, носител на националната литературна награда „Южна пролет“ и наградата „Светлоструй“ през 2010 г. за дебютния си сборник с разкази „Втора класа“. Родом от Казанлък, Светлозар Стоянов има зад гърба си над 3500 журналистически публикации в регионални и национални медии, което личи и в прозата му. „Гравюра от белези“ е оригинално и впечатляващо четиво, поднесено с необходимата доза хумор, артистизъм и индивидуалност. Сборникът е вдъхновен портрет на съвременността, в който се преплитат като стилове автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката.

„Когато някой описва опашка за банички така, че да усетиш присъствието на целия свят – той е майстор. И аз го гледам с респект. Светльо все едно повтаря думите на Винсент. Аха, да, същият Винсент – ван Гог: „Предпочитам да рисувам очите на някоя проститутка, отколкото най-величествената катедрала“. Старици, тъжни хора, пощенски вагони, собственото тяло – няма значение какво рисува художникът! Той просто се вълнува и движи ръката си, воден от това вълнение. Пише и регистрира недоловимите за другите вибрации на света. Важен е драматичният, задъхан порив… към онова Нещо, което никога няма да можем да дефинираме, но така или иначе винаги ще наричаме Изкуство“, категоричен е писателят Калин Терзийски.

„Гравюра от белези“ тук

Прочетете още

Alison_Inches-ezgcom-webp-to-jpg-converter

Уанда Ковън: И във възрастните живее дете

Малко е спорно кой го казва – дали Уанда, или пък… Алисън Когато писателката Алисън …