Начало / България / Валентина Радинска с голямата награда от конкурса „Милош Зяпков“

Валентина Радинска с голямата награда от конкурса „Милош Зяпков“

Поетесата Валентина Радинска е удостоена с голямата награда от Националния литературен конкурс „Милош Зяпков“ за стихосбирката „Употреба на свободата“, издание на „Захарий Стоянов”. Призът се дава от Община Ракитово и е посветена на рано починалия талантлив поет.

Книгата съдържа стихове от Валентина Радинска, написани през последните няколко години. В тях са засегнати темите за женската съдба и майчинството, за непреходността и безсмъртието на любовта, за смисъла на земния живот и пребиваването ни тук, на Земята.

 Валентина Радинска е родена в Сливен през1951 г. Завършва гимназия в родния си град през 1969 г. и литературния институт „Максим Горки“ в Москва (1976). Работи като редактор в студията за игрални филми „Бояна“ и като журналист. Редактор е на редица книги с художествена литература, публикува в периодичния печат. От 1996 г. води курс по творческо писане в Софийския университет. Член на Сдружението на българските писатели. Първата й стихосбирка „Към мен върви човек“ излиза през 1977 г. Следват поетичните книги „Нощна книга“ (1983, 2004), „Не“ (1988), „Чистилище“ (1993), „Всичко“ (1995), „Поне“ (2001), „Нощна книга“ (2004). Съставител е на антологията „Съвременна българска поезия“ (2001). Нейни стихове са превеждани на английски, испански, немски, руски, унгарски и чешки езици. Превежда от руски.

Наградата на кмета на община Ракитово се присъжда на Георги Господинов за книгата „И всичко стана луна”. В съпътстващия конкурс за ученици от Пазарджишка област в раздела за поезия са Жар птица и Виктория Симонова; в раздел проза Аглая Ал-Хасан и раздел хумор Айлин Дрикова. Лицето под артистичния псевдоним Жар птица и Айлин Дрикова са от Ракитово. Комисията, излъчила победителите е в състав: председател Никола Иванов и членове: Никола Радев, Георги Борисов, Мария Мирова и Костадин Зяпков. Официално победителите ще бъдат наградени на Литературна вечер, част от мероприятията по случай празника на Ракитово, на 5 юли от 18 ч.

Фото: община Ракитово

„Употреба на свободата“ тук

„И всичко стана луна“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

picture4

Светлана Дичева: Ако бях политик, щях да слушам внимателно интервютата с творци

Радиожурналистът предлага сега сборник с разкази Познавате кадифения тембър на Светлана Дичева от програма „Хоризонт“ …