Начало / България / Валентина Радинска с голямата награда от конкурса „Милош Зяпков“

Валентина Радинска с голямата награда от конкурса „Милош Зяпков“

Поетесата Валентина Радинска е удостоена с голямата награда от Националния литературен конкурс „Милош Зяпков“ за стихосбирката „Употреба на свободата“, издание на „Захарий Стоянов”. Призът се дава от Община Ракитово и е посветена на рано починалия талантлив поет.

Книгата съдържа стихове от Валентина Радинска, написани през последните няколко години. В тях са засегнати темите за женската съдба и майчинството, за непреходността и безсмъртието на любовта, за смисъла на земния живот и пребиваването ни тук, на Земята.

 Валентина Радинска е родена в Сливен през1951 г. Завършва гимназия в родния си град през 1969 г. и литературния институт „Максим Горки“ в Москва (1976). Работи като редактор в студията за игрални филми „Бояна“ и като журналист. Редактор е на редица книги с художествена литература, публикува в периодичния печат. От 1996 г. води курс по творческо писане в Софийския университет. Член на Сдружението на българските писатели. Първата й стихосбирка „Към мен върви човек“ излиза през 1977 г. Следват поетичните книги „Нощна книга“ (1983, 2004), „Не“ (1988), „Чистилище“ (1993), „Всичко“ (1995), „Поне“ (2001), „Нощна книга“ (2004). Съставител е на антологията „Съвременна българска поезия“ (2001). Нейни стихове са превеждани на английски, испански, немски, руски, унгарски и чешки езици. Превежда от руски.

Наградата на кмета на община Ракитово се присъжда на Георги Господинов за книгата „И всичко стана луна”. В съпътстващия конкурс за ученици от Пазарджишка област в раздела за поезия са Жар птица и Виктория Симонова; в раздел проза Аглая Ал-Хасан и раздел хумор Айлин Дрикова. Лицето под артистичния псевдоним Жар птица и Айлин Дрикова са от Ракитово. Комисията, излъчила победителите е в състав: председател Никола Иванов и членове: Никола Радев, Георги Борисов, Мария Мирова и Костадин Зяпков. Официално победителите ще бъдат наградени на Литературна вечер, част от мероприятията по случай празника на Ракитово, на 5 юли от 18 ч.

Фото: община Ракитово

„Употреба на свободата“ тук

„И всичко стана луна“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …