На фокус
Начало / Критика / 7 начина, по които книгите могат да променят живота ви

7 начина, по които книгите могат да променят живота ви

В един или друг период от живота добрата книга е променяла живота на читателя – дали му е помогнала да излезе от криза, да реши проблем, или да направи избор. Книгите имат тази сила. Писателят и учен Химей Зепида посочва 7 начина, по които книгите могат да променят живота на всеки. Текстът му е публикуван в huffingtonpost.com.

1.    Чувство за принадлежност. Когато четеш книга, си във връзка с автора. Независимо кога е писана книгата, дори преди столетия, в момента на четенето двамата сте в диалог. Добрите книги ни напомнят, че не сме сами на света, че проблемите и препятствията в живота не са само пред нас.

2.    Емпатия. Четенето има много общо със слушането. Информацията се предава по въображаема връзка. Писателят ни предава нещо – факт, теория, гледна точка, емоция или каквото и да е. Дори и да не сме съгласни, това, на което той се надява, е да ни пука достатъчно, за да се вслушаме. По този начин се упражняваме на съпричастност.

3.    Скромност. Всяка книга може да те научи на нещо. Но за да се случи това, трябва да й се даде шанс. А за да дадеш шанс, се изисква доброта и скромност. Четенето е способно да ни напомни, че има хора, които са по-умни от нас. Че има такива, които са в по-тежка ситуация, но пак се справят и продължават напред. Кара ни да оставим егото си настрана. Никой не знае всичко.

4.    Самопознание. Най-добрите книги, които издържат теста на времето, играят ролята на огледало. Но когато погледнем в това огледало, виждаме нещо ново за себе си. Написаната дума ни помага да опознаем този, когото трябва да познаваме най-добре – себе си. Колкото повече четем, толкова повече се образоваме. Както за себе си, така и за всичко друго.

5.    Увереност. Силното четиво предизвиква. Ако си запален читател, няма как да не се сблъскаш с книга, която е в конфликт с твоите вярвания. Ако книгата не е написана добре, е лесно да се защитиш. Но ако е изградена внимателно, е твърде възможно дори тя да те „победи”, като те убеди в тезата си. Но защитавайки себе си, ставаме по-силни, независимо от изхода.

6.    Успокоение. Когато се гмурнем в света на хубава книга, забравяме проблемите, спираме да тичаме от едно място на друго и времето спира да съществува. Пренасяме се в друг свят и нищо друго не ни интересува, освен страницата пред нас.

7.    Радост. Четенето трябва да носи удоволствие. Никой няма време да чете книги, които не му харесват. Четенето трябва да бъде инвестиция, а не цена. Възвръщаемостта е под формата на удоволствие или познание, което ни помага да станем по-добри. Животът е прекалено кратък. Четенето трябва да обогатява живота ни и по този начин да го променя.

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …