Начало / Свят / 100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс

100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс

Този месец се навършват 100 години от първата публикация на сборника с разкази на Джеймс Джойс „Дъблинчани“, съобщи „USA Today“. Юбилеят е на 15 юни. По този повод голямата издателска къща „Penguin“ преиздаде творбата с етикета „класика“.  

Джойс е на едва 23 години когато пише повечето от 15-те разказа в тази необикновена творба за обикновени хора. Преди тя да излезе през 1914 г. обаче, авторът преживява 9 години откази, закъснения, отлагания и разочарования. Издателите се плашат от графичния и реалистичен подход, използван от Джойс при описанието на сексуалните сцени и обърканата политика в Ирландия.

„Книгата на Джойс е била късана, изгаряна, осакатявана, отказвана, възкресявана, отписвана, губена, забравяна, изхвърляна и в крайна сметка почитана. Тя шокира литературния свят. Той комбинира безпрецедентен документален реализъм с кинематография… Дъблин днес е почти изцяло белязан от Джойс. Дузини негови статуи са разпръснти в града. Той е изобразен на часовници, дрехи, сандвичи“, казва ирландско-американския романист Колъм Маккан, автор на предговора на новото издание.

„Дъблинчани“, която вече е част от учебната програма в много англоговорящи страни, е последвана от автобиографичния роман „Портрет на художника като млад“ (1916 г.). Третият и последен роман на Джойс, „Одисей“, излиза през 1922 г. Той окончателно канонизира писателя като една от най-влиятелните фигури в света на книгите. Творбата е причината всяка година да се празнува Блумсдей на 16 юни.

Свързани заглавия
Джеймс Джойс е имал сифилис, твърди учен от „Харвард“ в книгата си

Джеймс Джойс: Шекспир е правилният път за всички умове, които са изгубили равновесие

Чуйте Джеймс Джойс да чете от „Одисей”

„Дъблинчани. Портрет на художника като млад“ тук

Книги от Джойс тук

„Нека големият свят се върти“ от Колъм Маккан тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …