На фокус
Начало / България / Излязоха непубликувани досега на български разкази и повести от Робърт Луис Стивънсън

Излязоха непубликувани досега на български разкази и повести от Робърт Луис Стивънсън

Неиздавани до момента на български език четири разказа и две повести от известния шотландски писател Робърт Луис Стивънсън са включени в това „Избрано“. В луксозното издание е публикувана и класиката „Островът на съкровищата“. Илюстрациите са дело на художника Петър Станимиров.

 

 

 

 

 

Непознатите досега за българския читател творби са „Маркхайм“, „Вратата на сир Дьо Малтроа“, „Островът на гласовете“,  „Бутилката с малкия дявол“, „Брегът на Фалеса“ и „Павилион сред дюните“. Томът „Избрано“ е част от колекцията „Върхове“ на „Изток-Запад“, заедно с новите издания на „Одисей“ на Джеймс Джойс, „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс, „Приключенията на Симплицисимус“ на Якоб фон Гримелсхаузен, „Моби Дик“ на Хърман Мелвил и др.

Робърт Луис Стивънсън е един от най-известните британски литературни творци. Неговите романи „Островът на съкровищата“ и „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ са филмирани десетки пъти – пиратската сага е екранизирана над 50 пъти от 1918 г. до днес, а в ролята на прочутите Джим Хокинс и Джон Силвър са се превъплъщавали такива величия в световното кино като Крисчън Бейл и Антъни Куин.

Стивънсън е роден през 1850 г. в Единбург, Шотландия, в семейството на силно религиозно настроените Томас Стивънсън и съпругата му Маргарет Балфор. Потомък на няколко поколения инженери и строители на фарове, Робърт Луис Стивънсън се записва да следва строително инженерство в Единбург, но впоследствие разбира, че здравето му е неподходящо за тази професия (боледува от туберкулоза) и се насочва към правото, което така и не практикува. На 18-годишна възраст се отказва от името Балфор, променя презимето си от Lewis на Louis и вече използва инициалите RLS. След като разбира, че е болен, напуска Шотландия и заминава за Южна Франция, където се установява. Любовта на Стивънсън към пътешествията си проличава не само в произведенията му, но и в неговия авантюристичен начин на живот, който го подтиква към редица приключения – тръгва пеша из Франция само с едно товарно муле, плава с лодка по холандските и белгийските канали, среща се и няколко пъти с прочутия крал Давид Калакауа, последният управник на Кралство Хаваи, и др. Робърт Луис Стивънсън умира през 1894 г.

„Избрано“ от Стивънсън  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …