Начало / България / Излязоха непубликувани досега на български разкази и повести от Робърт Луис Стивънсън

Излязоха непубликувани досега на български разкази и повести от Робърт Луис Стивънсън

Неиздавани до момента на български език четири разказа и две повести от известния шотландски писател Робърт Луис Стивънсън са включени в това „Избрано“. В луксозното издание е публикувана и класиката „Островът на съкровищата“. Илюстрациите са дело на художника Петър Станимиров.

 

 

 

 

 

Непознатите досега за българския читател творби са „Маркхайм“, „Вратата на сир Дьо Малтроа“, „Островът на гласовете“,  „Бутилката с малкия дявол“, „Брегът на Фалеса“ и „Павилион сред дюните“. Томът „Избрано“ е част от колекцията „Върхове“ на „Изток-Запад“, заедно с новите издания на „Одисей“ на Джеймс Джойс, „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс, „Приключенията на Симплицисимус“ на Якоб фон Гримелсхаузен, „Моби Дик“ на Хърман Мелвил и др.

Робърт Луис Стивънсън е един от най-известните британски литературни творци. Неговите романи „Островът на съкровищата“ и „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ са филмирани десетки пъти – пиратската сага е екранизирана над 50 пъти от 1918 г. до днес, а в ролята на прочутите Джим Хокинс и Джон Силвър са се превъплъщавали такива величия в световното кино като Крисчън Бейл и Антъни Куин.

Стивънсън е роден през 1850 г. в Единбург, Шотландия, в семейството на силно религиозно настроените Томас Стивънсън и съпругата му Маргарет Балфор. Потомък на няколко поколения инженери и строители на фарове, Робърт Луис Стивънсън се записва да следва строително инженерство в Единбург, но впоследствие разбира, че здравето му е неподходящо за тази професия (боледува от туберкулоза) и се насочва към правото, което така и не практикува. На 18-годишна възраст се отказва от името Балфор, променя презимето си от Lewis на Louis и вече използва инициалите RLS. След като разбира, че е болен, напуска Шотландия и заминава за Южна Франция, където се установява. Любовта на Стивънсън към пътешествията си проличава не само в произведенията му, но и в неговия авантюристичен начин на живот, който го подтиква към редица приключения – тръгва пеша из Франция само с едно товарно муле, плава с лодка по холандските и белгийските канали, среща се и няколко пъти с прочутия крал Давид Калакауа, последният управник на Кралство Хаваи, и др. Робърт Луис Стивънсън умира през 1894 г.

„Избрано“ от Стивънсън  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

246728883_1593745517631538_1290808390045525334_n

Декември е време за прегръдка и вълшебна история

Месецът е приказка, която сами пишем Годината си отива, а с това внезапно се присещаме …