Начало / Свят / 200 писатели организират четене в подкрепа на Едуард Сноудън

200 писатели организират четене в подкрепа на Едуард Сноудън

Близо 200 писатели ще се съберат на международния литературен фестивал в Берлин на 8 септември на четене под мотото „Свобода и признание за Едуард Сноудън”, съобщи „Дер щандарт”. Сред тях са Мартин Еймис, Ноам Чомски, Юли Це, Елфриде Йелинек, Йозеф Хаслингер.

Инициаторите настояват САЩ да признаят, че разкритията на Сноудън за масовото подслушване от американската Национална агенция за сигурност са допринесли за защита на демокрацията. Бившият агент на ЦРУ изнесе поверителна информация на тайните служби в Америка. От нея стана ясно повсеместното следене и подслушване на граждани и политици не само в САЩ, но и в Европа. Следите водят чак до личния телефон на германския канцлер Ангела Меркел.

След разкритията на Сноудън му се наложи да търси убежище и го получи в Русия, заради което беше обявен за руски агент, което той отрича. Завръщането му в САЩ е невъзможно, тъй като го очаква съд и дългогодишен затвор.

Според писателите, които го подкрепят, Сноудън е направил добро дело и трябва да му бъде позволено да се завърне вкъщи като свободен човек. Те призовават американецът да получи подкрепа и убежище в Европейския съюз, докато не му бъде гарантирано безпрепятствено връщане в родината му.

Книги за тайните служби тук

Прочетете още

217552_b

Стратегии за спечелване на пари от всички лотарии в България, Европа и САЩ

През последните няколко години наблюдаваме бум на лотарийните игри, които се предлагат на българския пазар. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *