Начало / Свят / 200 писатели организират четене в подкрепа на Едуард Сноудън

200 писатели организират четене в подкрепа на Едуард Сноудън

Близо 200 писатели ще се съберат на международния литературен фестивал в Берлин на 8 септември на четене под мотото „Свобода и признание за Едуард Сноудън”, съобщи „Дер щандарт”. Сред тях са Мартин Еймис, Ноам Чомски, Юли Це, Елфриде Йелинек, Йозеф Хаслингер.

Инициаторите настояват САЩ да признаят, че разкритията на Сноудън за масовото подслушване от американската Национална агенция за сигурност са допринесли за защита на демокрацията. Бившият агент на ЦРУ изнесе поверителна информация на тайните служби в Америка. От нея стана ясно повсеместното следене и подслушване на граждани и политици не само в САЩ, но и в Европа. Следите водят чак до личния телефон на германския канцлер Ангела Меркел.

След разкритията на Сноудън му се наложи да търси убежище и го получи в Русия, заради което беше обявен за руски агент, което той отрича. Завръщането му в САЩ е невъзможно, тъй като го очаква съд и дългогодишен затвор.

Според писателите, които го подкрепят, Сноудън е направил добро дело и трябва да му бъде позволено да се завърне вкъщи като свободен човек. Те призовават американецът да получи подкрепа и убежище в Европейския съюз, докато не му бъде гарантирано безпрепятствено връщане в родината му.

Книги за тайните служби тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …