Начало / Читатели / „Ананасов компот за прекрасната дама” от Виктор Пелевин (ревю)

„Ананасов компот за прекрасната дама” от Виктор Пелевин (ревю)

Флорика ВЕЛЕВА

 „Ананасов компот за прекрасната дама” е сборник от разкази, свързани като части на организъм. Нещо като литературен Франкенщайн, каквото е и писането на Виктор Пелевин. В него се смесват черти на социална сатира, научна фантастика, философия, езотерика, постмодернизъм. Те се сливат в общ енергиен поток, който поразява като ток.

Героите на Пелевин са представители на „изгубеното” поколение на постсъветска Русия. Затова и историите им изглеждат малко „изгубени“ за здравия разум. Но пък разиграването им на руска сцена превръща абсурдността им в най-сигурен гарант за реализъм.

Семьон Левитан е нископлатен субект, чиято единствена дарба е доброто владеене на английски език. Неочаквано е изтръгнат от изпълненото си с лишения битие. Принуден е от тайните служби да участва в секретен високотехнологичен проект, чието название “Burning Bush”( Горящ храст) подсказва за обекта на разработката.

Убийствена сатира, провокация, въпроси на които не желае да отговаря – това е запазената марка „Пелевин”. Към всичко това –  езикова и стилистична виртуозност. Не случайно Виктор Пелевин е една от най-влиятелните фигури в съвременната руска литература. Започнеш ли да го четеш, действа като наркотик за ума. Доставя удоволствие, което не можеш да опишеш с думи, пристрастява и не можеш да спреш.

 „Ананасов компот за прекрасната дама“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ostrovyt-na-izgubenite-dyrveta-elif-shafak-egmont-9789542726487

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (13 септември – 19 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Островът на изгубените дървета от Елиф Шафак 2. Сан сан, Япония. Истории …