На фокус
Начало / България / Пролетният базар на книгата започна без кмета Йорданка Фандъкова

Пролетният базар на книгата започна без кмета Йорданка Фандъкова

Неотложни ангажименти възпрепятстваха столичния кмет Йорданка Фандъкова и за първи път, от както е на поста си, тя не откри Пролетния базар на книгата, който започна днес в НДК. Градоначалникът по традиция прати поздравителен адрес на организаторите Асоциация „Българска книга“ като им пожела успех. Това се случва в разгара на борбата във финалите за Европейска столица на културата, където София и Югозападен регион се борят с Пловдив, Варна и Велико Търново.

За сметка на това базарът бе открит от турския посланик Негово превъзходителство Сюлейман Гюкче.

„За мен е голяма радост да съм тук в качеството на човек, който много обича книгите. Още повече съм горд да ви представя турския писател Ахмет Юмит, към чието творчество съм пристрастен“, каза посланикът.

Той разказа и част от биографията на автора на „Дервишката порта“, който има вече 24 публикувани книги, 3 от които – и на български език.

„След 29 години отново съм в София. Тук се чувствам, все едно съм в Лондон, Париж или Берлин – като в културна столица. Има много общо между Истанбул и София, въпреки че в двата града се говори на различни езици и имаме различна религия. Смятам, че това, което обединява света е културата и литературата. Когато чета книги на български писатели, аз забравям националността на героите и влизам в характерите им. Надявам се читателите на моите книги в България да открият собствената си самоличност в моите герои и дано книгите ми им помогнат да се присъединят към общочовешкото семейство“, каза Юмит.

Същевременно стана ясно, че Асоциация „Българска книга“, съвместно с български писатели, поети и преводачи организира благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. В четенето ще участват: Катя Йосифова, Иван Цанев, Иван Теофилов, Яница Радева, Оля Стоянова, Стефан Иванов, Палми Ранчев, Валентин Дишев, Илко Димитров, Марин Бодаков, проф. Светлозар Игов, Силвия Чолева, Ивайло Добрев, Калоян Игнатовски, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Иван Христов, Поли Муканова, Радослав Чичев, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Людмила Миндова, Невена Календула, Митко Новков, Мина Кръстева, Русанка Ляпова, Надежда Московска, Тома Марков. Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Книги от Ахмед Юмит тук

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …