Начало / България / България избира най-добрите си фантасти

България избира най-добрите си фантасти

Фантастиката продължава да набира сила в България, а творците й – да търсят все по-активна връзка със своите потенциални почитатели. След Фантастивала от края на май, който предостави възможност на феновете на жанра да се свържат един с друг и да научат от първа ръка за новостите и бъдещето във фантастиката, дойде време нашите творци да се представят и навън. Идеалната възможност за това е Еврокон – ежегодна среща на фантастите от целия континент, на която се излъчват награди за най-заслужилите творци от различните страни.

Също като песенния конкурс Евровизия, Еврокон се провежда в различен европейски град всяка година. В случая обаче награда получава не само един, а десетки творци, разпределени в 13 различни категории. Писатели, художници, популяризатори, филми, пиеси, списания и сайтове имат възможност да се борят за престижния приз на Европейското общество за научна фантастика. Всяка държава изпраща по една номинация за категория, а тя се бори за награда от комисията на Еврокон.

Тази година Еврокон ще се проведе в Дъблин, Ирландия, между 22 и 24 август. Специален гост ще бъде авторът на поредицата „Песен за огън и лед“ (послужила за създаването на хитовия сериал „Игра на тронове“), Джордж Р. Р. Мартин.

Изборът на българските фантасти, които да представят страната ни пред Европа, в момента се провежда на SciFi.bg ( http://scifi.bg/evrokon-2014-predlojenia/ ).  Там всеки активен почитател на фантастиката може да подкрепи своя любим творец или творчески продукт, които според него най-много заслужават честта да носят българския флаг. Номинациите за Еврокон са част от усилията на организаторите да популяризират жанра и да подкрепят качествените родни творци не само на местния пазар, но и по света.

Еврокон се организира от Европейското общество за научна фантастика (European Science Fiction Society – ESFS) и се провежда от 1972 г. насам.

Това е ежегодна среща на феновете на жанра, на която обикновено присъстват писатели и творци, с които посетителите да могат да общуват и да се запознават. Подобна е на Comic Con в САЩ, но е с по-скромен мащаб и доста по-некомерсиална насоченост.

Целта на Еврокон е да популяризира фантастиката в Европа, както и да стимулира творците в жанра да продължат да се развиват, независимо от коя държава са. Затова и събитието се провежда на различно място всяка година – миналата година беше в Киев, догодина ще бъде в Санкт Петербург, а през 2004 г. е било дори в Пловдив. За същата цел служи и ежегодното номиниране и награждаване на творци от всички държави на континента.

България участва на Еврокон повече от 40 години. В поясненията под всяка категория можете да видите наградените български номинации до този момент.

SciFi.bg е българско онлайн списание за фантастика. Неговата цел е да популяризира жанра в България и да обедини феновете в сплотена група.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …